Közeleg a TIFF

Ingmar Bergman-centenárium a Transilvania Filmfesztiválon

Gyergyói Hírlap - - MAGAZIN -

A száz éve született Ingmar Bergman svéd filmrendezőről és forgatókönyvíróról emlékeznek meg a május 25. és június 3. között immár tizenhetedik alkalommal megrendezendő Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF-en).

Romá n i ába n elő sz ö r l esz meg t ek i n t hető az uppsalai születésű Bergman hét frissen felújított és digitalizált filmjét tartalmazó válogatás, illetve a divatra és művészetre gyakorolt hatását feltáró multimédiás kiállítás – olvasható a kolozsvári fesztivál szervezőinek közleményében. A rendezvényen levetítik a Fanny és Alexander (1982), az Egy nyár Mónikával (1953), A nap vége (1957), A hetedik pecsét (1957), a Persona (1966), az Őszi szonáta (1978) és a Jelenetek egy házasságból (1973) című játékfilmet, valamint a Bergman Island (2004) című dokumentumfilmet.

#Bergman100 jelszóval világszerte színházi előadásokkal, új könyvek kiadásával, kiállításokkal és vetítésekkel emlékeznek meg a művészről. Az eseménysorozat még tavaly ősszel elkezdődött a rendező nevét viselő alapítvány kezdeményezésére, amely az Ingmar Bergman-archívummal is foglalkozik. „Bergman 89 éves korában hunyt el, de továbbra is töretlen az érdeklődés iránta, különösen külföldön” – fogalmazott Jan Holmberg, az Ingmar Bergman Alapítvány igazgatója. Az alapítványt a rendező szellemi hagyatékának megőrzésére és gondozására hozták létre.

Holmberg 2017 szeptemberében Londonban indította el hivatalosan a Bergman 100 éves című centenáriumi rendezvénysorozatot. A megemlékezések a hatalmas Bergman-életművet minél több szempontból akarják felidézni. Mint Holmberg emlékeztetett, a művész nemcsak filmrendezőként, de színházi rendezőként és íróként is nagy hatású alkotó volt. Mintegy 60 filmet és tévéfilmet forgatott, több mint 170 színházi előadást rendezett, számos forgatókönyvet és könyvet írt. A Bergmanarchívumban kézírásos és gépelt kéziratai, vázlatai, jegyzetei, produkciós dokumentumai, fényképei, magán- és hivatalos levelezései szerepelnek. Az értékes gyűjtemény felkerült az UNESCO világörökségi listájára. A 20. század egyik legkiemelkedőbb művészének számító svéd rendező filmjei közül három elnyerte a legjobb idegen nyelvű alkotásnak járó Oscar-díjat, őt pedig 1971-ben tiszteletbeli Oscar-díjjal tüntették ki.

FORRÁS: LWLIES.COM

Bergman hét filmjét is levetítik majd a kolozsvári fesztiválon

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.