Megszorítások a tanügyben

Leépítések nélkül kivitelezhetetlennek tűnik a bérköltségek lefaragása az oktatásban

Gyergyói Hírlap - - AKTUÁLIS - SZÉCHELY ISTVÁN, BARICZ-TAMÁS IMOLA

Elbocsátásokra lesz szükség a Hargita megyei tanintézetek egy részében, mert a fejkvóta alapú finanszírozás nem elegendő a bérköltségek fedezésére az év végéig. Az oktatásban dolgozók szakszervezete a napokban dönt a tiltakozások időpontjáról, ha a kormány képviselői nem ülnek tárgyalóasztalhoz az érdekvédelem illetékeseivel.

A2018-as költségvetési törvény által jóváhagyott, gyermeklétszám alapú finanszírozás Hargita megyében csak mintegy 80 százalékban fedezi az oktatási egységekben dolgozók bérköltségeit, ezért elkerülhetetlennek tűnnek a leépítések a tanintézetek egy részében. A Hargita Megyei Tanfelügyelőség levelet küldött a megyében működő tanintézetek vezetőségének, amelyben kérték, mihamarabb dolgozzanak ki költségcsökkentési terveket, hogy kiadásaik beleférjenek a szűkös bérkeretbe.

Gondok lesznek

„Valószínű, hogy lesznek gondok” – fogalmazott megkeresésünkre Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő, amikor arról érdeklődtünk, lesznek-e elbocsátások a tanintézetekben. Hozzáfűzte, hogy elsősorban a nem didaktikai, illetve kisegítőszemélyzetet érintheti az intézkedés, de szeretnék elkerülni az elbocsátásokat. Abban reménykednek, hogy a nyugdíjazások, illetve a más ágazatba történő elvándorlások következtében felszabaduló állásokkal sikerül majd annyi pénzt megtakarítani, hogy más intézkedésre ne legyen szükség. A megtakarítás valószínűleg így sem lesz elegendő, de Görbe Péter szerint, ha mindent megtesznek ennek érdekében, akkor van esély rá, hogy a megye kapjon egy kisebb költségvetés- kiegészítést a bérköltségek fedezésére. A költségspórolási tervekkel kapcsolatban az elkövetkező két hétben egyenként felkeresi a megyében működő tanintézetek vezetőit, hogy oktatási egységenként tájékozódjon a helyzetről – mondta. Azt is kifejtette viszont, hogy vannak észszerűtlenségek a tanintézetek személyzeti struktúráiban, amiket meg kell oldani. „Van olyan, hogy nagyjából egyforma iskolák, és az egyikben egyes személyzeti kategóriában majdnem feleannyi alkalmazottal megélnek, a másikban több van, mégis állandóan arra panaszkodnak, hogy még több kellene. Az egyik iskolában elég egy könyvelő vagy titkárnő, de a másikban kettő sem” – említett egy példát a helyzetre, hozzáfűzve: azt is meg kell vizsgálni, hogy vidéken érdemes- e működtetni a kis létszámú iskolai osztályokat, vagy össze kell vonni azokat.

Tiltakozásra készül a szakszervezet

A bérköltségek tekintetében nem lehet nyers összehasonlítást végezni még a nagyjából egyforma tanintézetek között sem – hangsúlyozza Kocs Ilona, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Hargita megyei vezetője. „Nem számoltak azzal, hogy van olyan iskola, ahol tizenöt tanárból tíz egyes didaktikai fokozattal rendelkezik, így nekik másfélszer akkora a fizetésük, mint a többieknek. Ez nem jön ki a tanulószám alapján számolt fejkvótából. A másik iskolában, ahol ugyanannyi gyermek és tanár van, de a tanárok közül csak kettő rendelkezik egyes fokozattal, már kijön” – árnyalta a gyereklétszám alapú finanszírozás gyakorlati helyzetét a szakszervezeti vezető. Hasonló problémaként említette azoknak a szaklíceumoknak a helyzetét is, amelyekben kettős képesítésű, megosztott osztályok működnek, ugyanis azokban az alaptantárgyak kivételével kétszer több szakoktató tanít ugyanannyi gyereket, mint egy átlagos szakiskolai osztályban. Az sem mindegy, hogy az adott oktatási egység egyetlen épületben működik-e, ahova elegendő egy takarító, vagy – mint a vidéki tanintézetek esetében – az iskolaközponthoz több falusi iskola, illetve napközi tartozik, amelyekben értelemszerűen nagyobb takarítószemélyzetre van szükség – részletezte a gondokat a szakszervezet képviselője. Kocs Ilona elmondta, az oktatásban dolgozók fel vannak háborodva, és a szakszervezeti tagok, akikkel ő beszélt, készen állnak a sztrájkra, ha lesz országos megmozdulás. Erről az országos érdekvédelmi tömörülés az elkövetkező napokban döntést hoz, amenynyiben a kormány képviselői nem hívják megbeszélésre a szakszervezet vezetőit – tájékoztatott Kocs Ilona.

Már nincs, akit leépíteni

Szinte minden tanintézetet érint a bérköltségek problémája. A csomafalvi Köllő Miklós iskola igazgatójától, Antal Teréztől megtudtuk, hat épületet kell fenntartania az intézménynek, és egyáltalán nincs olyan személy, akit le lehetne építeni. „Megkapta az iskolánk az értesítést, de nem látom, hogyan csökkenthetnénk jobban a költségeket, így is félnormás könyvelői állással maradtunk. Hat épületet kell fenntartani, leépítésre egyáltalán nincs javaslatom. Tudtommal péntekre több igazgatót is behívattak a tanfelügyelőségre, akkor dől el minden” – vázolta. Lakatos Mihály, a Salamon Ernő Gimnázium igazgatója elmondta, nincs ahogy leépítésekkel csökkenteni a költségeket, mert így is kevesen vannak a korábbi intézkedések miatt. A tanintézmény saját jövedelméből öt kisegítő munkatársat fizet.

ILLUSZTRÁCIÓ: VERES NÁNDOR

Egyelőre zavartalan a tanítás, de a szakszervezeti tagok készen állnak a sztrájkra

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.