Eltűnő állatfaj

Kihalás fenyegeti az északi szélesszájú orrszarvút

Gyergyói Hírlap - - AZIN -

Elpusztult az utolsó hímnemű északi szélesszájú orrszarvú. A 45 éves Sudant életkorával kapcsolatos szövődmények miatt kellett elaltatni – közölte tegnap az MTI.

Az állat állapota „jelentősen rosszabbodott”, már nem tudta volna elviselni a további szenvedést. „Méltóságának és erejének sok csodálója volt” – fogalmaztak a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi terület szakemberei. A rinocérosz és két nőstény társa, Najin és Fatu része volt annak az ambiciózus tervnek, amellyel a tudósok meg akarták menteni a kihalástól az alfajt.

Sudan hírességnek számított, látogatók ezreit vonzotta a területre. Adománygyűjtő akció keretében a Tinder randevúoldalon fiókot hoztak neki létre „A világ választható legjobb agglegénye” elnevezéssel. A világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja Szudánban született, innen egy cseh állatkertbe került, majd 2009-ben Kenyába szállították. Hétfőn szaporítóanyagot vettek tőle, „ amivel életben tartják a reményt, hogy fejlett reprodukciós technológiák révén egyszer megkísérel- hetik az alfaj újraélesztését” – mondta Richard Vigne, az Ol Pejeta igazgatója.

Az északi szélesszájú rinocéroszok egykor Csád, Szudán, Uganda, Kongó és a Közép-afrikai Köztársaság területén éltek, az 1960- as években még kétezer példányra becsülték a populációt. Az utolsó vadon élő példányt több mint egy évtizede látták a kongói Garamba nemzeti parkban, amelyre gyakran átterjednek a térségben dúló fegyveres összecsapások. Az állatok egy részét ugyan Kenyába telepítették, de nem tudták megmenteni őket a pusztulástól. A déli keskenyszájú orrszarvúból mintegy 20 ezer él Afrikában fajmentő erőfeszítések eredményeként.

Sudan és egy vadőr a rezervátumban

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.