Gadta a román képviselőház a népszavazási törvény módosítását

Gyergyói Hírlap - - ÁLIS -

a tegnap a képviselőkotmánymódosító népok megszervezéséről énymódosítást, amelyre szükség, hogy – a korzociáldemokraták tert – még idén májusban és egy nő” önkéntes hánt határozhassák meg ogalmát a román alkota hatályos alaptörvényplő házastársak” kife Koalíció a családért nevű ernyőszervezet – a szükséges félmillió helyett – több mint hárommillió támogató aláírást gyűjtött össze a család alkotmányos meghatározásának módosítását célzó polgári kezdeményezéséhez.

A melegházasság későbbi legalizálását ellehetetlenítő alkotmánymódosító törvénytervezet túljutott a képviselőházon, jelenleg a szenátus elfogadására vár vényes és eredményes népszavazásra is szükség van, amelyet a hatályos szabályozás szerint a parlamentnek egy külön törvényben kellene kiírnia.

A népszavazási törvény módosításával a kormánytöbbségnek az volt a célja, hogy egyszerűsítse az eljárást, oly módon, hogy amennyiben a parlament egy alkotmánymódosító törvénytervezetet fogad el akkor arról 30 na szavazást is megrendezzék, anélkül, hogy a referendum kiírásáról külön törvényt kellene hozni.

A szociálliberális kormánytöbbségnek azért volt fontos ez a rendelkezés, mert ezzel kiiktatják a jobboldali Klaus Johannis államfőt az alkotmánymódosító eljárásból. Amíg ugyanis a népszavazás kiírásáról külön törvényt kell hozni, annak megszervezését az államfő alkotmányossági szaküldheti megfontolásra a parlamentnek.

A népszavazásról szóló törvénymódosítás hosszú utat tett meg: tavaly elfogadott első változata elbukta az alkotmányossági normakontrollt, majd egy kiigazított változatát az államfő küldte vissza megfontolásra. A parlament most elutasította az elnök kifogásait, Johannis pedig másodszor már nem tagadhatja meg

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.