Az medvemesék a lesen

Dégcsalogató a Bucsin alatt

Gyergyói Hírlap - - AKTUÁLIS -

medvének van ája, amely követi rre jár, így az lyre is. Tucatnyi nó, szarvas, és medve is megzerre egy tiszgymás mellett nem zavarva t – ilyen látványlyen mesékben része annak, aki ogadó közekanyarodik az e az erdőbe, és en, türelmesen edvelesen.

ezt fotókkal, videovételekkel is bizonyíni tudja Egyed Zsolt, közelében, a Bucsin iépített leshely tulajekünk, ottjártunkkor úl nagy szerencsénk, e” egy jól megtermett, edvével, Baluval és a fit és fél éves nősténnyel attunk. Mint megtudigazdától, ő még nem et, talán éppen egy lákitalálni egy hozzáfogja „elkeresztelni”. órát kellett várakoza két medve megérkehely elé, a kukoricával színpadra”. Előbb a fiött szaglászva, felénk jd szemelgetni kezdte nyt. Amint a felnőtt is ár óvatosabb lett a fiaéterrel távolabb sétált, enekült el. Akkor sem, lu fenyegetőbben lépett és hogy megmutassa, ök, párszor megkergeton. látni, hihetetlen él- szoknának a medvék a szóróhoz, és mivel ott találnak táplálékot, többé nem háborgatnák a házakat.

Az elképzelés bevált, kiderült, a medvék is szeretik ezt a fajta takarmányt, és odaszoktak. Adódott az ötlet, hogy érdemes volna egy megfelelő leshelyet létesíteni, ahonnan biztonságos körülmények között lehet figyelni a vadak viselkedését. Két leshely is épült, egy magaslati és egy földszinti, nagy panorámaablakokkal. Mindkettő esetében lényeges szempont a bent tartózkodók kényelme, és hogy minél jobban láthassák az állatokat, de a legfontosabb a biztonság. Vas- keretbe helyezett golyóálló üveg választja el a nézőt az állattól, a vasajtó pedig úgy van kialakítva, hogy sehol se legyen egy akkora rés, ahová a medve karma beférhetne. Mert ha beférne, akkor ki is tépné a sarkából – mondja Egyed (meg is mutatta, mire képes az állat: egy, a leshez vezető út mellett parkoló terepjárónak szó szerint letépte az ajtaját).

A leshelyet saját szórakozása és biztonsága kedvéért építette tek erről, és megkeresték, hogy maguk is kíváncsiak lennének a vadakra, jött az ötlet, hogy ezt érdemes volna turistalátványosságként is üzemeltetni. Egy éve kezdtek érkezni az első vendégek, azóta pedig alig van olyan este, hogy látogatók nélkül álljon a hely.

Hatvannégy állat két óra alatt

Egy év alatt mindössze négy olyan alkalom volt, amikor a vendégeknek csalódniuk kellett, nem láttak egy vadállatot sem. Két esetben ezt a látogatók okozták, egyszer részegen hangoskodtak, és így távol maradtak az álla- tok, másodszor pedig egy erősen parfümözött hölgy illatát érezték meg, és nem jöttek elő – mondja Egyed Zsolt. Általában 3-4 medve érkezik meg este hét óra körül, de volt, hogy több mint 10 jött. A rekord pedig az volt, amikor két óra alatt nem kevesebb, mint 64 vadállatot láthattak, nagyrésze vaddisznó és szarvas volt, de néhány medve és őz is megmutatta magát.

Ahhoz hogy valóban élmény le bizonyos szabályokat. Például a hangoskodás és a parfüm nagyon nem ajánlott. A zárt leshelyen belül az állatok figyelése közben is lehet beszélgetni, de halkan. Fotózni, filmezni is lehet, de vaku és lámpa használata nélkül. Ajánlott a túraöltözék, de nem követelmény, hiszen a leshez terepjáró viszi a vendéget, és az ajtótól két méterre áll meg, így nem kell az erdőben gyalogolni. Ám így is izgalmas a kaland, annak tudatában, hogy pár tíz méterre van a vad.

„Amikor egy megtermett nagy medve olyan közel jön, hogy ha nem lenne az ablak, akkor meg is lehetne érinteni, és aztán hetven centire az orrunk előtt fekszik le, az egy olyan érzés, hogy a kabát megemelkedik az emberen az adrenalintól” – meséli Egyed.

Medvetörténetek várakozás közben

A vad nem azonnal jelenik meg, amint a turista megérkezik. Várni kell egy ideig, míg a bokrok, fák közül előjön. Addig van idő a sztorizgatásra, beszélgetésre. Nyilván szóba jön, hogy mennyire elszaporodott, és veszélyes állat a medve. Egyed Zsoltnak is van erre megoldásjavaslata. Nem tiltaná a vadászatát, hiszen nagyon elszaporodott a faj, és sok olyan elkorcsosult, satnya példány van, ami rontja az állomány minőségét. A megoldás azonban nem ez. „A medve azért jár az emberek közé táplálék. Be kell tiltani azt, hogy ipari mennyiségben, tonnaszámra szedjék az erdei gyümölcsöt, amit aztán külföldre adnak el jó pénzért a felvásárlók. Ha van, mit enniük, akkor nem mászkálnak az állatok” – fogalmaz. Hozzáteszi: amióta az etetőjéhez szoktak a medvék, a környéken megszűnt a medvejárás a házakban. A közelben két csorda is van, de egyiket sem bántják.

Messziről is figyelik a borzonti vadakat

A medveles előtti tisztás körül 17 kamerát szerelt fel a tulajdonos azért, hogy otthonról is követni tudja, hogy minden rendben van-e. De ezen is fejleszt. Az elmúlt napokban a Medveles Erdélyben-Gyergyószentmiklóson Facebook-oldalon kísérleti jellegű élő adásban bárki láthatta a medvék, vaddisznók mozgását, hogy éppen mi zajlik a medveles előtt. Hamarosan újabb kamerákat és mikrofonokat helyez ki, hogy az állatok hangja, a madárcsicsergés is hallható legyen. Biztosan lesz számos alkalom, hogy vadak tucatjait láthatja a néző itt. Köztük az általunk látott kisebb medve szintén még névtelen ikertestvérét is. Ő is megjelent, de csak éppen annyira, hogy a bokrok közül felénk lessen. Aztán úgy tűnik, nem bízott bennünk, mert nem jött közelebb. Pedig mi biztosan nem bántottuk volna

A rekord az volt, amikor két óra alatt nem kevesebb, mint 64 vadállatot láthattak, nagyrésze vaddisznó és szarvas volt, de néhány medve és őz is megmutatta magát.

FOTÓ: PETHŐ MELÁNIA

Balu és társai a kukoricaszóró közelében maradnak, ha van mit enni, nem kóborolnak másfelé az állatok

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.