Megkérdeztük olvasóinkat

Mit gondol, az állam fogja tudni biztosítani a nyugdíjat a mostani fiataloknak?

Gyergyói Hírlap - - AKTUÁLIS -

Legtöbb válaszadó szerint bizonytalan a mostani fiatalok majdani állami nyugdíja. Kevesen írják azt, hogy lesz majd nyugdíjuk a fiataloknak, aki így gondolja, az is hozzáteszi, esetleg alamizsnában reménykedhetnek. Akad, aki örül annak, hogy ő kapja, s nem foglalkozik azzal, mi lesz majd.

Nem lesz majd nyugdíj

Néhány olvasónk határozottan állítja: nem lesz a mai fiataloknak majd nyugdíjuk. „Szerintem nem. Most sem fedezi a kiadásokat a bevétel, és hovatovább nő a nyugdíjasok száma”; „Nem lesz amiből fizesse, még nekünk sem biztos”; „A jelenlegi vezetés nyilatkozatai alapján nem lesz”; „Nem lesz állami nyugdíj, mert nincs aki itthon dolgozzon, adózzon”; „Szerintem nem lesz, ezért jó lenne valami más gyűjtögetésben gondolkodni. Aki megéri a nyugdíjas kort, annak csak kellene valami havi biztos jövedelem” – fogalmaznak.

Bizonytalan

„Nem nagy a remény, de hátha megoldják” – írják, és többen is úgy gondolják, bizonytalan a majdani nyugdíj. Meg is indokolják, hogy miért: „Itthon nincs munkalehetőség a fiataloknak, sajnos, el kell vándoroljanak külföldre dolgozni, így nincs amiből levonni a nyugdíjalapot. Az is lehet, nem lesz nyugdíjuk. Nem kellett volna a sok gyárat tönkretenni”; „Semmi sem biztos. Miből biztosítják, ha mindent ellopnak? Az lenne jó, ha a mostani fiatalok egy magánnyugdíj-pénztárhoz tartozva gyűjtögetnének”; „Ezt még az állam sem tudja biztosan. Sok fiatal azt sem tudja, milyen nyugdíjalapot fizet, vagy fizet-e egyáltalán”; „Ha az államnak nem lesz bevétele, nem biztos, hogy lesz, amiből fizetnie a nyugdíjakat”; „Ez a jövő titka, de bizonytalan”; „Nem vagyok meggyőződve”; „Nem úgy tűnik jelenleg, hogy majd lesz nyugdíj.”

Lesz valami alamizsna

„Igen, de a hozzájárulás arányában. Mindenki el van csüggedve, hogy nem lesz nyugdíj, de sajnos nem fizetik a hozzájáru- lást. Én már 9. éve nyugdíjas vagyok, 36 évig és 10 hónapig fizettem a nyugdíjalapba”; „Aki itthon dolgozik munkakönyvvel, annak adnak valami alamizsnát, talán. De akik külföldön, iratok nélkül dolgoznak, azokkal mi lesz?”; „Igen, mert kevesen lesznek jogosultak állami nyugdíjra.” Egyvalaki így fogalmaz: „Igen, ha addig azt is el nem lopják a honatyá- ink.” Nem aggódik előre néhány olvasónk: „Amíg kapom, hálás vagyok érte, igaz, rá is dolgoztam, de azt sem tudom, öt perc múlva mi lesz velem. Hogyan láthatnám előre, hogy ebben a furcsa országban lesz-e állami nyugdíj 10 év múlva.” Másik olvasónk ezt írja: „Az ilyesmiken nincs amiért törjem az agyam. Én örvendek, hogy kapom.”

FOTÓ: GECSE NOÉMI

Bizonytalan a mai fiatalok majdani állami nyugdíja – vélik olvasóink

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.