Nkönyvek nélkül a tanévben

Ókon múlt, hogy könyvek nélkül maradtak idén az ötödikesek

Gyergyói Hírlap - - ÁLIS - BARICZ-TAMÁS IMOLA, MOLNÁR RAJMOND

enek voltak a 2017/2018-as tanévben tank nélkül boldogulni a magyar ötödik osztáés pedagógusaik, a kiadók ugyanis nem fork le a kisebbség nyelvére a tavaly ősszel rorendelkezésre bocsátott kiadványaikat. A r gyerekek csak vallásból és magyar nyelv alomból jutottak hozzá az anyanyelvükön önyvekhez.

István, a Hargita metanfelügyelőség tanvekért felelős megnkatársa rámutatott, lmények között a pedaénytelenek voltak impa leleményességükön ént adják le a tananyalémát többször is jelezatási minisztériumnak, yan igyekezett megolni, de sokat nem tehea törvény szerint a tankiadók kizárólagos tuépezik, így csak rajtuk zül-e hozzájuk fordítás A tanfelügyelő azt is sajnos egyelőre semétum nincs azzal kaphogy a következő tanz-e minden tantárgyból tankönyvük az ötödik osztályosoknak.

sségükre hagyatkoztak

gyószentmiklósi Vasalános Iskola igazgas szólt, hogy az ötödianító pedagógusoknak agyobb erőfeszítésükhogy ugyanolyan miákat tudjanak tartani, ankönyvet használná- nak. A tanárok úgy oldották meg a tankönyvhiányt, hogy más kiadványokból, internetes forrásokból kölcsönöztek szövegeket, tananyagrészeket. Emellett az ötödikes tankönyvek román nyelvű változataiból is tájékozódtak. „Nagyon nehéz helyzetet teremtett a tankönyvek hiánya, hiszen bár minden órára külön készülünk, feladatlapokat készítünk, fénymásolunk, mindez nem pótolja a tankönyvet, amiből lehetősége volna a diáknak újra átolvasni a leckét, házi feladatot oldani. Áthidaló megoldásként dolgoztunk például román nyelvű matematika tankönyvből, a felhívó szöveg lefordításával feladat-megoldásra tudtuk használni. Tulajdonképpen a kollégák csupán leleményességükre hagyatkozhattak “– mondta Bernád Ildikó, a Vaskertes Általános Iskola igazgatója.

A minőségre hívta fel a figyelmet egy neve elhallgatását kérő tanár is. Lapunknak elmondta, eddig is használhatatlan tankönyvekből tanítottak, kénytelenek voltak a segédeszközökre, a munkafüzetekre hagyatkozni. Rámutatott arra is, jó minőségű tankönyvekre azért is volna szükség, hogy az elméletet otthon is átismételhesse a diák.

Megoldást ígér a kormány

Mint ismeretes, a 2017/2018-as tanévtől új kerettanterv szerint oktatják az ötödikeseket, emiatt új tankönyveket kellett öszszeállítani. Az oktatási minisztérium által meghirdetett versenytárgyalás után a vesztes kiadók óvása miatt csak november végén adták ki a tankönyvek nagy ré- szét, azokat is csak román nyelven, a magyar tannyelvű iskolák többsége pedig ezeket nem rendelte meg. Így a magyar nyelv és irodalom, illetve a hittan kiadványokon kívül jelenleg – a tanév végén – sincs magyar nyelvű könyv az ötödikesek iskolatáskájában. Mindaddig, amíg nem fordítják le ezeket, a pedagógusoknak az előírt tanterv szerint, tankönyvek nélkül kell oktatniuk a magyar tannyelvű ötödikeseket. A következő tanévben hasonló helyzetbe kerülhetnek a hatodik osztályosok is, hiszen őket is az új tanterv szerint oktatják ősztől. A kormány – az RMDSZ-szel karöltve – eközben a tankönyvproblémák megoldását ígéri a következő tanévtől: állításuk szerint azzal, hogy ezentúl nem a kiadók, hanem kizárólag a szerzők számára hirdetnek pályázatot, határidőre el fog készülni az öszszes kiadvány.

FOTÓ: PÁL ÁRPÁD

Az érintett pedagógusok régi könyveket, munkafüzeteket használtak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.