Yula: lépésekben számolt kikapcsolódás

Arország egyik legnépszerűbb fürdővárosában jártunk

Gyergyói Hírlap - - AKTUÁLIS -

akátokon látjuk, an hallunk egyet Gyuláról, Mazág egyik legrűbb fürdőváGyula azonm csak a várfür72 Celsius-fokos ze, na meg híásza miatt érkis alapterületen dent megtalál er a román haindössze öt kire lévő kisvárosgy mit? Mi megközelebbről.

aki meghallja az alföláros nevét, rögtön a híhungarikumnak szái kolbászra, na meg a gondol. Nem is csoda, og megalapozza Gyula potenciálját, de semsem merül ki ebben. cezres lakosú kisvázereda testvértelepünésre, üdülésre csábít, b nyolcszáz éves múltz is jól érezheti magát megmártózna kicsit a ben, vagy felfedezné a hagyományok rendkípalettáját.

stát tudnak elhelyezni

Balázs, a g yulai m iroda vezetője elmániai kampányuknak lőtörténete: Gyula vákezd a nemzetközi piitni, a belföldi piacon már telítődtek. „Nemempontból két célterü, a távlati az orosz pió nyitásunk, de a határ miatt a közeljövő, hogy elé nyitunk, és többek mániában élő magyaryekszünk megmutattörténelmi lehetőségent kikapcsolódási forgalmaz az irodavezerint a városban minden n mindenki megtalálkikapcsolódási lehető1 hotel és számos pannszálláshely segítséesen ötezer főt tudnak elhelyezni a városban, azonban folyamatosan anis nyári időszakban lál szabad szállást az na Gyulára: időben kell foglalni, vagy bízni a vak szerencsében.

Gyógyulni és lubickolni

A turisztikai szakember szerint kicsit több mint három napot tölt Gyulán az átlagturista, sokan egy hosszú hétvégére ruccannak el a fürdővárosba, éppen ezért a szálláshelyek is legtöbbször kétéjszakás ajánlatokkal csábítják a vendégeket. Nyilván egyik legnagyobb vonzereje a városnak a Gyulai Várfürdő. A létesítmény az egykori Almásy-kastély 8,5 hektáros kastélyparkjában, arborétumában épült ki, s talán ez a legkülönlegesebb benne, hogy nem egy betonrengetegben kell fürdőzni, hanem egy pazar botanikai látványosságokkal bíró kétszáz éves ősparkban. A fürdő 72 Celsius-fokos gyógyvizét mozgásszervi megbetegedésekre, helyi idegbántalmakra, gyulladásos nőgyógyászati betegségekre és baleset utáni rehabilitációs kezelésekre alkalmazzák kiváló hatással. A várfürdőbe azonban nemcsak a gyógyulni vágyókat várják, hanem a strandolás élményének, kalandjainak szerelmeseit is, ugyanis hullámmedencével, csúszdákkal, aquapalotával és igazi szaunaparkkal is el van látva a hatalmas területű Várfürdő.

Kastély, ahol ma is komornyik fogad

Aki megunta a fürdőzést, az egyéb látványosságok után nézhet Kihagyhatatlan az Almásy kastély, ahol még ma is komornyik fogadja a látogatót, valamint egy ötszáz kulcsos szoba, amely a főúri lak minden titkos helyiségébe elvezet. Feltárul a szolgálók világa és hierarchiája, a ruhaszobában bepillantást nyerhetünk a néhányszáz évvel ezelőtti mosási és vasalási szokásokba is, a házvezetőnő szobáját pedig makett mutatja be. Ki fűtötte a kályhákat, hány liter víz fogyott egy nap, ki mosta a grófnő fehérneműit és egyáltalán hol, hogyan éltek a cselédek, akik egy grófi család mindennapjait tették láthatatlanul és szinte észrevétlenül kényelmessé? Az Almásykastélyban ezekre a kérdésekre is választ kapunk. Egy igen ritkán előforduló eszköz segít a múlt felelevenítésében, egy ún. „holoprojektor”, amelyhez hasonlót legközelebb csak Bécsben láthatunk. Az egykori grófi rezidenciában 2016. március 19én nyitott meg a Gyulai Almásykastély Látogatóközpont, azóta nyűgözi le a látogatókat többek

A fegyverektől a kínzó eszközökig

Az Almásy-kastélytól éppen 320 lépésre van a Gyulai Vár. A gyulaiak amúgy szeretnek lépésben számolni, többször felmerül, hogy valami csak ennyi és ennyi lépés távolságra van, ezzel is hangsúlyozzák, hogy kis területen nagyon sok látványosságot nyújt a település, és mindezek elérésére közlekedési eszközre sincs egyébre szükségünk, mint a lábunkra, amelylyel lépegetünk. Szóval a kastélytól 320 lépésre eső vár, bár kicsiny, hat évszázad történetét mutatja be 24 kiállítóteremben. Az idelátogatóknak lehetőségük adódik megtekinteni, hogyan rendezkedtek be őseink várúrként, hogyan élték mindennapjaikat várúrnőként, hogy miben különbözött a török szandzsákbég hivatali szobája a magyar várúrétól, vagy milyen fegyvereket használtak a harchoz az elmúlt évszázadok során. De talán a legérdekesebb részben a várbörtön titkaiba is betekintést nyerünk a korabeli megszégyenítő eszközöktől, például a sokatmondó nevű köpködő kalodától a félelmetes kivégző alkalmatosságokig.

A kiállítások, történelmi érdekességek ezzel még nem érnek véget Gyulán: a fürdőváros leghíresebb szülöttje Erkel Ferenc, így nem csoda, hogy egy emlékházat is találunk, amely a Himnusz és a nemzeti opera megteremtőjének állít emléket. De különleges értéke Gyula városának a Ladics Ház is, amely a maga nemében egyedülálló történeti forrása és dokumentuma a vidéki polgárság életének ború közötti Magyarországon. Míg a paraszti életmódot és lakáskultúrát bemutató tájházak rendszere az egész országot behálózza, és a társadalmi paletta másik oldalát megjelenítő szépen berendezett nemesi, főúri otthonokra is találhatunk példákat, addig a polgárság világának a Ladics Ház az egyedüli teljesen berendezett tanúja. S akinek még nincs elege a kiállításokból, arra a Kohán Képtár, a Városi Képtár és a Nosztalgiaház is vár. A helyiek szerint Gyula különlegessége, hogy a két legmesszibb kiállítótér is csak 12-13 perc sétára van egymástól, igaz, elfelejtettük megkérdezni, hány lépésre.

A turisztikai szakember szerint kicsit több mint három napot tölt Gyulán az átlagturista, sokan egy hosszú hétvégére ruccannak el a fürdővárosba

Kolbász után pálinka és bonbon

S aki nemcsak látni, hanem enni és inni térne be Gyulára, annak sincs rossz dolga, a gyulai kolbász hírnevét mindenki ismeri, annak megkóstolása nélkül nem érdemes távozni, de pálinkáját is századok óta az élet vizeként emlegetik, mint ahogy a helyi bonbon is Gyula város sajátossága. A belvárosban található a messze földön híres Százéves Cukrászda, ami valójában nem is száz, hanem lassan 180 éves, így Magyarország második legrégebbi, ma is működő cukrászdája.

Ennyi minden után talán nem csoda, hogy aki Gyulára látogat, az csak városától elragadtatott, lokálpatrióta lakosokkal találkozik, akik büszkék arra, hogy a harmincezres kisváros milyen nagy is tud lenni.

FOTÓ: PINTI ATTILA

A várfürdő bejárata. A gyulai kikapcsolódás legfontosabb helyszíne

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.