Hasonlóan viselkednek

Közös vonások elhízott emberek és az elhízott kutyák között

Gyergyói Hírlap - - AZIN -

Az elhízott kutyák viselkedése hasonlóságot mutat a túlsúlyos emberek egyes személyiségjegyeivel – állapították meg az ELTE Etológia Tanszéke és a Padovai Egyetem kutatói, akiknek közös tanulmánya szerdán jelent meg a Royal Society Open Science című folyóiratban

Akárcsak az embereknél, a kutyáknál is egyre nagyobb gondot jelentenek a túlsúlylyal járó problémák. Mivel az elhízás mind egészségügyi, mind állatvédelmi szempontból fontos kérdés, az ebeknél is élénken kutatják a lehetséges kiváltó okokat és háttértényezőket. A négylábú ugyanabban a környezetben él, mint az ember, ezért sokszor ugyanazok a külső tényezők hatnak rá, beleértve a hízékonyságra hajlamossá tevő faktorokat. Így a kutya, kiegészítve a klaszszikus, rágcsálókon végzett vizsgálatokat, ideális modellállata lehet az elhízás okait és következ- ményeit vizsgáló kutatásoknak, különösen ami a jelenség lelki, szociokognitív okait illeti – olvasható az ELTE MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az Etológia Tanszéken Pongrácz Péter egyetemi docens vezetésével Torda Orsolya PhD-hallgató ezúttal arra volt kíváncsi, hogy a táplálék minősége mint motiváló tényező eltérő fontosságú-e kövér, illetve nem elhízott kutyák esetében. Az eredmények szerint a túlsúlyos kutyák inkább törekednek az energiában gazdag táplálék megszerzésére, mint normál súlyú társaik. Ezzel jól összhangban van az, hogy a magas kalória- tartalmú ételekhez való vonzódás az emberi elhízással kapcsolatban is jól ismert.

A második teszt azon alapult, hogy egy rövid tréning során az állat megtanulja, az egyik oldali cserépben mindig van jutalomfalat, míg a másik oldaliban soha nincs. Majd a teszt végén a cserép középre kerül, vagyis bizonytalan, hogy vajon tartalmaz-e táplálékot vagy sem. Ez esetben az elhízott kutyák lassabban és kisebb valószínűséggel közelítették meg a középre helyezett tálkát, vagyis mondhatni negatívabban ítélték meg a helyzet kifizetődőségét. Embereknél is megjelenik ez a fajta pesszimizmus, amit a depresszió és az elhízás kapcsolatával hoznak összefüggésbe.

A két rövid viselkedési teszt eredményei nagyon hasonlók az emberek esetében egyes személyiségjegyeket és az elhízást vizsgáló kutatások eredményeivel, ezért úgy tűnik, a kutya valóban jó alanya lehet az elhízást tanulmányozó kognitív etológiai vizsgálatoknak.

FORRÁS: STRUTTINPUP.COM

A kutyáknál is egyre gyakoribb az elhízás

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.