National Geographic Romania

NISIPURI ÎNȘELĂTOAR­E

- Text: Nina Strochlic

Se spune că deșerturil­e Uzbekistan­ului sunt bântuite de duhuri malefice care îi rătăcesc pe călători și le șterpelesc proviziile. Parcurgând pe jos străvechiu­l Drum al Mătăsii care străbate Asia Centrală, autorul National Geographic Paul Salopek a ascultat o mulțime de povești despre astfel de djinni. Într-o noapte, sub cerul limpede al întinsului deșert Qizilqum, Salopek și ghizii lui au descoperit că nu erau nici ei imuni la renghiuril­e spiritelor: o rezervă de apă îngropată, care trebuia să îi aștepte, fusese golită.

„Din fericire, cu tehnologii moderne ca telefonia prin satelit, știam că tovarășii mei de drum uzbeci și cu mine n-aveam să suferim aceeași soartă ca atâția călători de pe Drumul Mătăsii din trecut, care au încercat să traverseze Qizilqum și nu au mai ajuns”, spune Salopek. „Cât despre djinni, cred că fiecare purtăm în noi astfel de duhuri – li se spune impulsuri, fie ele bune sau rele.”

Salopek merge pe urmele migrației umane din Africa până în America de Sud, într-o călătorie numită Plecarea din Eden. În 2016, a străbătut Uzbekistan­ul pe jos în patru luni și jumătate. Acolo a întâlnit încarnarea modernă a Drumului Mătăsii: o rețea de infrastruc­tură de mii de miliarde de dolari, inițiată de China, care leagă Asia, Europa, Africa și Orientul Mijlociu.

 ?? FOTO: JOHN STANMEYER ?? Pentru a merge MAI DEPARTE pe vechiul Drum al Mătăsii, citește articolul lui Paul Salopek în revista National Geographic din decembrie.
FOTO: JOHN STANMEYER Pentru a merge MAI DEPARTE pe vechiul Drum al Mătăsii, citește articolul lui Paul Salopek în revista National Geographic din decembrie.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania