National Geographic Traveller Romania

Țara Bascilor și a luminilor

- Text, grafică și machetă Fernando G. Baptista

Dintre cei născuți în orașul meu natal, Bilbao, puțini îl părăsesc. Din familia mea, eu sunt singurul „ciudat” care a hotărât să lucreze în S.U.A. Pentru localnici, orașul basc cuibărit între munți și străbătut de fluviul Nervión este foarte special. Port amintiri din copilărie despre un loc legat de exportul de fier și de construcți­a de nave. Azi, fosta zonă industrial­ă este inima revitaliza­tă a orașului, de când s-a deschis Muzeul Guggenheim, acum 21 de ani. Trecutul medieval se regăsește în cartierul Casco Viejo, unde pietonii se plimbă pe străduțe înguste, fac cumpărătur­i în magazine mici și gustă din pintxos (cum se numesc tapas în bască) sau desertul tipic basc numit La Carolina.

În studenție, stăteam cu orele în Muzeul de Arte Frumoase din Bilbao, admirând picturile. O plimbare de seară pe Paseo Campo de Volantín rezervă altă priveliște formidabil­ă: Guggenheim­ul luminat și reflectat în fluviu. Scena pare scoasă dintr-un film SF. Podurile reprezintă o parte importantă din Bilbao, de la cele istorice ca San Antón până la Zubizuri cel modern, proiectat de Santiago Calartava, cu pasarela lui de sticlă. Una dintre cele mai emblematic­e structuri ale orașului, Clădirea Tigrului, are și ea o însemnătat­e specială pentru mine, fiindcă bunicul a lucrat la construcți­a ei în 1940. Localnicii spun mereu despre capitală că este ca un orășel, pentru că la plimbările prin oraș te întâlnești des cu prieteni și rude. Asta mă face să mă simt acasă acolo.

Fernando G. Baptista, editor grafic la National Geographic, a creat manual, în 100 de ore, macheta înaltă de 50 cm. Urmăriți filmarea de culise a producției pe natgeo. com/places-we-love.

 ??  ?? Podul și biserica San Antón Cele două structuri istorice apar pe blazonul orașului.Isozaki Atea Complexul proiectat de arhitectul japonez Arata Izotaki include două turnuri cu o înălțime de aproape 83 m.Podul La Salve Portalul roșu, construit pentru centenarul Muzeului Guggenheim, e și mai impresiona­nt luminat noaptea. Monumentul lui Don Diego López de Haro Statuia îl cinstește pe cel care a fondat orașul în anul 1300.„Maman”Turnul Iberdrola Acest zgârie-nori cu 41 de etaje îmbrăcate în sticlă este cel mai înalt din Țara Bascilor. Muzeul Guggenheim din Bilbao Onoarea pentru celebrul design inovator îi revine arhitectul­ui-vedetă Frank Gehry. Păianjenul înfiorător, dar cool, al lui Louise Bourgeois conține ouă de marmură.Fluviul Nervión
Podul și biserica San Antón Cele două structuri istorice apar pe blazonul orașului.Isozaki Atea Complexul proiectat de arhitectul japonez Arata Izotaki include două turnuri cu o înălțime de aproape 83 m.Podul La Salve Portalul roșu, construit pentru centenarul Muzeului Guggenheim, e și mai impresiona­nt luminat noaptea. Monumentul lui Don Diego López de Haro Statuia îl cinstește pe cel care a fondat orașul în anul 1300.„Maman”Turnul Iberdrola Acest zgârie-nori cu 41 de etaje îmbrăcate în sticlă este cel mai înalt din Țara Bascilor. Muzeul Guggenheim din Bilbao Onoarea pentru celebrul design inovator îi revine arhitectul­ui-vedetă Frank Gehry. Păianjenul înfiorător, dar cool, al lui Louise Bourgeois conține ouă de marmură.Fluviul Nervión

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania