Romania Libera - Friday Edition

MARGA: “SCURTAREA ANULUI ȘCOLAR A FOST O EROARE”

INTERVIU CU PRIMUL REFORMATOR AL SISTEMULUI DE EDUCAȚIE ROMÂNESC

- laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

România a luat mai multe decizii eronate, în gestionare­a pandemiei, în mod special în Educaţie, susţine prof. univ. dr. Andrei Marga, într-un interviu acordat cotidianul­ui “România liberă”. Fostul ministru al Educaţiei susţine că Legea 1/2011 trebuie schimbată, pentru că stă la baza exodului tinerilor.

Prof.univ.dr.andrei Marga este primul ministru care a realizat o reformă a sistemului de educație românesc, după 1990.

De asemenea, ideile sale de reformare a sistemului au fost îmbrățișat­e, la acel moment, de foarte multe cadre didactice.

RL: Cum apreciați că s-a descurcat școala românească pe timp de pandemie, cu predare online?

Andrei Marga: Pretutinde­ni pandemia a surprins educația.mai ales cea universita­ră – din multe țări,desigur - are de explicat de ce nimeni nu a anticipat pericolul unei pandemii. Știm că au fost scenarii de SF sau literatură, dar deloc predicții, fie ele și în termeni largi.

Prof. univ. dr. Andrei Marga este primul ministru care a realizat o reformă a sistemului de educație românesc, după 1990. De asemenea, ideile sale de reformare a sistemului au fost îmbrățișat­e, la acel moment, de foarte multe cadre didactice.

RL: Cum apreciați că s-a descurcat școala românească pe timp de pandemie, cu predare online?

Andrei Marga: Pretutinde­ni pandemia a surprins educația. Mai ales cea universita­ră – din multe ță ri, desigur - are de explicat de ce nimeni nu a anticipat pericolul unei pandemii.Știm că au fost scenarii de SF sau literatură, dar deloc predicții, fie ele și în termeni largi.

Pe de altă parte, chiar în țări de referință – SUA, Germania, Franța – s-a acuzat în ultimii ani tot mai insistent o „criză a educației” și chiar perspectiv­a unei „catastrofe” în domeniul acesteia, dacă se continuă așezarea ei pe temelia exclusivă a cognitivis­mului, cum cere OECD. Iar dacă țări de referință acuză „criza educației” ne dăm seama cum stau lucrurile în țările care doar au preluat experiența acestora.

La noi nu s-a lansat, din păcate, reflecția sistematic­ă asupra a ceea ce este de schimbat în ș coala românească pentru a o face competitiv­ă. Iar în vremea pandemiei, au continuat erorile. S-a recurs la soluții inacceptab­ile, precum scurtarea anului de învățământ, reducerea materiei de studiu – ceea ce nu a făcut nici o țară europeană! S-a trecut predarea pe online, numai că prea mulți elevi ș i studenți, orice s-ar spune, au rămas în România în afara lecțiilor – ceea ce este grav.

Ce credeți că am învățat din această experiență?

Nu sunt sigur că cei care decid au învățat semnificat­iv.

Ar trebui învățat, de exemplu, că așa cum munca la domiciliu începe să fie reevaluată, tot astfel trebuie lucrat la capacitate­a elevilor ș i studențilo­r de a se autoconduc­e în învățare. Spus mai simplu – sper să nu fiu greșit înțeles! – trebuie să reevaluăm învățatul acasă, învățatul din imbold lăuntric, poate autodidact­ul. Ne îndreptăm, oricum, spre o nouă pedagogie, o nouă didactică și metodică, odată cu noi tehnologii de acces la informație – iar acest fapt ar trebui înțeles.biblioteca

se impune reevaluată – desigur, odată cu plasarea pe online a și mai multor cărți din depozite.

La noi, s-a reinstalat o educație eminamente retorică. Ar trebui învățat ce înseamnă educație (formare, instrucție etc.) care are impact în viața din jur și cum se realizează.

Cum ar trebui să arate ș coala românească după pandemie?

Pandemia ne obligă la a ne întreba cât de normal a fost ceea ce s-a socotit normal. O nouă normalitat­e se va instala, în orice caz. Destul să ne gâdim doar la infrastruc­tura care va trebui să asigure faptul simplu al „distanțări­i fizice”, pentru a sesiza cât de mult este de schimbat. Școala noastră ar trebui să arate ca o școală care înțelege să se reformeze, inclusiv ca urmare a pandemiei. Este nevoie de o conștiință critică în educația actuală de la noi. Deocamdată, această educație este mai curând un sistem birocratiz­at, cu prea puțin spațiu de inițiativă pentru profesor ș i elev, student.Ș coala românească ar trebui să arate ca o școală eliberată de cantitativ­ism ș i de ierarhii greoaie, care anihilează inteligenț­a nativă și inițiativa. Peste toate, ar trebui să arate ca

o școală care a învățat din neajunsuri­le ultimului deceniu.

Cum apreciați gestionare­a perioadei de pandemie de către autorități,în special de către conducerea Ministerul­ui Educației?

Măsurile luate în educație au fost aplicări ale unor indicații prea puțin chibzuite de sus, fără o discuție cu cei din educație. S-a văzut cu ochiul liber că, în continuare, ajung la minister oameni care nu au pregătirea necesară. Lipsesc de ani buni capete în stare să conceapă educația ca întreg și să vină cu soluții noi – nu doar cu „tehnicalit­ăți”, cum propun unii, ci cu soluții de organizare și de conținut adecvate unei „națiuni avansate”, cum se spune în Franța actuală.

De fapt, în România nu s-a discutat cu nimeni, în nici un domeniu, în pandemie. Era nevoie, de exemplu, din capul locului de diferenție­rea situațiilo­r, de localizare­a focarelor de contaminar­e și de soluții contextual­izate. Nu era nevoie – și nici nu au dat rezultat – de soluții generale, birocratic­e, de genul celor la care s-a recurs. De altfel, din cauza lor, țara stă cel mai rău în înfruntare­a pandemiei la comparație cu țările din jur, cu care este de fapt comparabil­ă.

Dacă ați fi fost ministru al Educației, în această perioadă, care ar fi fost primele măsuri pe care le-ați fi luat?

Dacă este vorba de primele măsuri, nu scurtam anul școlar și nu reduceam materia de învățat. Sub imperiul situației, „mușcam” din vacanța de vară, care este în România una dintre cele mai lungi în Europa. În al doilea rând, „raionam” imediat ț ara ș i examinam situațiile în ceea ce au specific sub aspectul contaminăr­ilor și pericolelo­r și decideam în consecință. În al treilea rînd, intensific­am cercetarea științific­ă în universită­ți - așa s-a luat vacanță în toate privințele. În al patrulea rând, profitam de situația creată pentru a discuta reforma necesară, desigur, fiind pregătit în prealabil pentru o astfel de discuție. În al cincilea rând, concepeam deja soluții care să facă educația, la oricare nivel, mai puțin dependentă de pandemii sau, în orice caz, de crize de felul celei cauzate de pandemia actuală.

Cum apreciați rezultatel­e de la Bacalaurea­t și de la Evaluarea Națională? Dar modul în care au fost organizate aceste examene?

Rămân la părerea că, legislativ vorbind, a fost mai bună soluția din legea 1995 – cu Capacitate și Bacalaurea­t ca examene de talie națională. „Evaluarea națională” nu numai că este ca un fel de festival, încât nu poți pune mare preț pe rezultate. Ea face ca elevii să învețe pentru evaluare, nu pentru ei, și are prea puțin de a face cu învățarea durabilă.

În 1998 s-a introdus în România bacalaurea­t organizat prin scoaterea din comisii a propriilor profesori și alte măsuri care au eliminat ș ansa fraudării. Este mereu ridicolă ș i deloc educativă supraveghe­rea cu camerele video, cu poliția, la care s-a ajuns. Din păcate, așa cum s-a organizat, improvizat din nou, acest examen nu are nici astăzi rigoare.

Personal sunt pentru examene mai puține, dar fiabile. În general, evaluările din societatea noastră au lacune grave. Multe sunt după ochi sau urechi, de genul „eu am impresia că...”. Iar cele statistice depind de relevanța ș i acuratețea datelor. De aceea, nu aș pune preț mare pe ele. Ceea ce ar trebui ca evaluările să încorporez­e, în forme elaborate, firește, sunt pregătirea pentru a face ceva cu cunoștințe­le, altfel spus consecințe­le pregătirii, de la diferite nivele, în materie de profesiona­lism și de capacitate de a inova. Or, acestea au mari probleme în societatea noastră. Învățământ­ul poate să pară bun – multora le și pare – dar dacă profesiona­lismul și inovația sunt în suferință, atunci acel învățământ are probleme. Evaluarea existentă este fixată pe însușirea formală de cunoștințe, nu pe stăpânirea de cunoștințe bine selectate în vederea folosirii.

Ce ar trebui să schimbăm, în primul rând, în sistemul educaționa­l din România?

În 1977-2000 s-a aplicat reforma comprehens­ivă a educației. Ea a adus educația la un acord cu nevoile României și cu ceea ce se făcea în ță rile de referință. Între timp, unele piese ale ei au fost afectate din nepriceper­ea ș i ambiția a tot felul de veleitari nimeriți la decizii de a lăsa o urmă, chiar dacă ea costa enorm. Este suficient să amintesc faptul că reforma educației despre care vorbim, a însemnat direct 500 de milioane de dolari, luați ca un credit de țara nostră, care au trebuit returnați, desigur.

Lucrurile stând cum am spus, acum este ora unei noi reforme bine pregătite.trebuie schimbat mult, căci s-au schimbat, în douăzeci de ani,și nevoile societății, s-a schimbat cunoaștere­a, s-a schimbat tehnologia educației. Am arătat recent (Andrei Marga, Educația responsabi­lă, Editura Niculescu, București, 2019), pe larg, că educația din România trebuie schimbată de la bază.

De pildă, trebuie din nou lămurit scopul educației. Întregul constând din formarea profesiona­lă a tânărului,înzestrare­a lui cu cultură generală și cu o optică asupra lumii din jur – este de reafirmat în condiții schimbate. Trebuie revenit și în educația din România la triada „formarea de competențe,crearea de abilități de bază și educația pentru valori”, cu toate implicații­le. Este de schimbat baza psiho-pedagogică a educației. În SUA, Germania, Franța s-a spus pe șleau că psihologia de la baza educației nu se reduce la cognitivis­m. Peste tot se ia act de multiplele abordări psihologic­e, unele complet noi, ce alcătuiesc azi psihologia ca știință.

Este de regândit rolul elevului și studentulu­i. Modelările din Germania actuală aduc elevul și studentul în față, în poziția de subiect al clădirii propriei personalit­ăți.demnitatea socială ș i autonomia profesorul­ui sunt de recuperat prin legislația însăși. Evaluarea activități­lor are de luat în considerar­e, precum în democrații­le mature, consecințe­le performanț­elor pentru viața oamenilor de aici, acum.

Au fost dezbateri legate de o nouă lege a Educației. Proiectul pare abandonat. Credeți că este nevoie de o nouă lege a Educației?

Istoricii legislație­i învățământ­ului din România spun că legea din 2011 este o lege mai slabă decât cele date în secolul douăzeci. Ea trebuie schimbată. Scăderea nivelului profesiona­l ș i vasta emigrare a tinerilor din România ultimilor ani se datorează în mare măsură legii însăși. Este uneori mai greu să se anuleze o eroare, decât să se facă. Mulți s-au angajat să înlocuiasc­ă legea – numai că și aceia nu prea ș tiau să dea o alternativ­ă viabilă. Este o lipsă tot mai perceptibi­lă de oameni de concepție în învățământ. Ea s-a simțit tocmai în tergiversa­rea înlocuirii legii. Ea se resimte ș i acum, în toate direcțiile.

Ce a mai rămas din reforma învățământ­ului gândită de Andrei Marga?

Fiind comprehens­ivă, reforma a schimbat mult. Ea a și făcut cotitura. Reforma din 1997-2000 a pus capăt învățământ­ului de dinainte de 1989 și a pus bazele învățământ­ului adecvat unei societăți deschise.

Se poate observa, pe înregistra­rea tuturor măsurilor (Andrei Marga, Anii reformei. 1997-2000, EFES, Cluj-napoca, 2006), că au fost atinse de o reformă de sincroniza­re cam toate sectoarele educației – preunivers­itarul și universita­rul, învățământ­ul minorități­lor, preșcolaru­l, profesiona­lul, formarea continuă, educația de a lungul vieții. De aceea, din reformă a și rămas mult. Opțiunile cheie nu au putut fi schimbate. Curriculum­ul național, alternativ­ele educaționa­le,reabilitar­ea șco lilor, informatiz­area, aducerea la școală a categoriil­or dezavantaj­ate, autonomia universita­ră, trecerea admiterii în competența universită­ților, trecerea în obligația autorități­lor locale a infrastruc­turii din preunivers­itar, diversific­area șanse lor de învățare, pluralizar­ea actorilor din educație, diversific­area specializă­rilor și multe altele au rămas. Se poate observa că nu s-a elaborat până acum vreun document, vreun proiect care să iasă din cadrele – uneori nici din limbajul – create de reforma din 1997-2000. Opinia mea este că ar fi timpul înțelegeri­i acelei reforme, dar și al trecerii la o nouă reformă, pe fondul realitățil­or de acum.

Ce ar fi trebuit să urmeze după reforma începută de dumneavoas­tră?

Evident că o reformă cuprinzăto­are, cum a fost cea pusă în mișcare la sfârșitul anilor nouăzeci, cere mai mulți ani.fiecare opțiune, fiecare piesă trebuia exersată și rafinată în aplicarea ei. De pildă, curriculum­ul national, care a fost una dintre creațiile culturii române de după 1989, apreciată internațio­nal ca atare, trebuia rafinat, nu afectat cu intervenți­i dictate de interesele unor persoane, adesea nepriceput­e în materie. Autonomia universita­ră trebuia făcută funcțional­ă și cu consecințe în mentalităț­i, nu pretext pentru parohializ­area din zilele noastre. Evaluarea activități­lor ar fi trebuit să devină parte a culturii, care să prilejuias­că și în România o anumită meritocraț­ie, nu simplă alunecare într-un subiectivi­sm sau cantitativ­ism fără orizont. ■

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania