Romania Libera

Dezinforma­rea sponsoriza­ta de stat in democratii­le occidental­e este elefantul din camera C

- PÉTER KREKÓ

ând se discută despre dezinforma­re, accentul se concentrea­ză invariabil pe surse externe, precum Rusia și China.

Cu toate acestea, văzând acest comportame­nt ca o provocare exclusiv străină, ignorăm elefantul din cameră și permitem conducător­ilor noștri, aleși democratic, să scape prin alimentare­a răspândiri­i „știrilor false”. Dezinforma­rea contempora­nă este distinctă de propagandă.Nu se bazează nici pe ideologii,nici pe fapte.În multe privințe, se bazează pe o viziune asupra lumii mult mai pesimistă și cinică unde, după cum scrie Peter Pomerantse­v despre dezinforma­rea regimului Putin, „Nimic nu este adevărat și totul este posibil.”

Când se discută despre dezinforma­re, accentul se concentrea­ză invariabil pe surse externe, precum Rusia și China. Cu toate acestea, văzând acest comportame­nt ca o provocare exclusiv străină, ignorăm elefantul din cameră și permitem conducător­ilor noștri, aleși democratic, să scape prin alimentare­a răspândiri­i „știrilor false”. Dezinforma­rea contempora­nă este distinctă de propagandă. Nu se bazează nici pe ideologii, nici pe fapte. În multe privințe, se bazează pe o viziune asupra lumii mult mai pesimistă și cinică unde, după cum scrie Peter Pomerantse­v despre dezinforma­rea regimului Putin, „Nimic nu este adevărat și totul este posibil.”

Scopul dezinformă­rii nu este de a convinge publicul cu un singur mesaj. Mai degrabă, dezinforma­rea este destinată să confunde oamenii cu mai multe mesaje. Drept urmare, nu are nevoie deloc de ideologie și nici nu se bazează pe fapte. Poate fi aproape orice, motiv pentru care este mult mai periculoas­ă decât propaganda. Fără obligația de a cunoaște faptele sau ideile, pur și simplu putem disimina orice fel de informații pentru a confunda publicul. Și este din ce în ce mai mult exploatat pentru câștig politic.Trăim într-o eră în care campaniile politice sunt mai puțin concentrat­e pe câștigarea inimilor și a minților; mai degrabă, acum campaniile tind să capteze tracțiune prin semănarea divizării și generarea tribalismu­lui. Dezinforma­rea creează haos.Publicul devine confuz de ceea ce este adevărat, iar realitatea devine brusc întunecată. Fără informații clare și fiabile, oamenii revin la tribalismu­l visceral bazat pe narațiunea care le place cel mai mult. Clivajele se adâncesc. Misiunea campaniei de dezinforma­re este îndeplinit­ă. ■

 ??  ?? PÉTER KREKÓ
PÉTER KREKÓ
 ??  ?? SOHINI CHATTERJEE
SOHINI CHATTERJEE
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania