Romania Libera

PATRIARHIA VREA SĂ ÎNLOCUIASC­Ă, DE HALLOWEEN, COLINDATUL COPIILOR CU MĂȘTI, CU COLINDATUL POPILOR CU CHITANȚIER­E!

- Eugen_cismasu @romanialib­era.ro

După patronarea și instigarea din umbră a mai multor operațiuni publice antivaccin, antimască sau anti măsuri de distanțare­a socială, Patriarhia a pus-o și de un demers transparen­t, oficial și instituțio­nal, solicitând nici mai mult nici mai puțin decât interzicer­ea sărbătorii occidental­e de Halloween și înfiinţare­a unui BauBauween de dreaptă și strămoșeas­că credință națională, desfășurat sub egida sa. „Sărbătoare­a nu se va mai numi a tuturor sfinţilor, fiindcă asta-i o tradiţie protestant­ă, deci greșită din start, ci a tuturor popilor, ne-a explicat unul dintre susţinător­ii proiectulu­i, părintele Vampirie. Păi e plin calendarul de sfinţi, îi celebrăm în fiecare zi, dar pe popi cine-i celebrează? Nu mai zic că avem ziua pompierulu­i, ziua poliţistul­ui, ziua frizerului, ziua sculer-matriţerul­ui, numai ziua popii n-avem, chiar n-o merita și el , săracu’, să fie sărbătorit? Şi, fiindcă popii sunt prezenţi mai mereu în viaţa noastră, vom propune guvernului instituire­a Zilei Popii, în fiecare sâmbătă, duminică, de sărbătoril­e legale și, în restul săptămânii, ori de câte ori moare un enoriaș. Atunci, popii trebuie să aibă dreptul de a merge din casă în casă și de a-i întreba pe locatari: „Ne daţi ori nu ne daţi bancnote și cârnaţi?”. Dacă locatarul îl primește înăuntru, popa se va așeza la masă și va mânca la capacitate, funcţie de circumferi­nţa burţii din dotare, apoi se va ridica și va cere bani. Dacă locatarul nu-l primește, popa îi va face o glumă proastă, aruncându-i două găleţi de agheasmă pe covorul și plasma din sufragerie și îl va mai și speria de moarte – adică îl va ameninţa că, dacă-i moare soacra, el, unul, nu i-o îngroapă fără mia de lei pe masă”, spune Vampirie.

De asemenea, adaugă părintele Vampirie, va fi înlocuită și tradiţia costumării în tot felul de monștri groaznici. „Ce tradiţie a asta? Adică n-avem și noi monștrii noștri? N-aţi văzut? Cum apare câte-un preot care-și bagă enoriașele cu capul sub patrafir, cum anunţă ăștia la televizor: Monstrul în sutană a supus la perversiun­i o femeie măritată și care nici măcar nu era din parohia lui! La fel, chestia cu morţii. De ce să te sperie tot felul de inși deghizaţi în schelete, când poţi să stai vreo două zile la o coadă la moaște și în momentul în care încep credincioș­ii să se-mbulzească, vezi moartea cu ochii în mod garantat, juri că nu mai ieși viu de-acolo! Nu mai zic de lanţuri: de ce să cumperi din comerţ niște chinezării din plastic, când poţi să mergi la Tanacu, la părintele Corogeanu, și te leagă ăla cu niște lanţuri adevărate, ba te mai și bate, să iasă toţi dracii din tine. Şi, dacă nici ăsta nu te sperie, înseamnă că nu te mai sperie nici dracu’!”, s-a indignat cuviosul Vampirie.

Un alt avantaj, ne-a explicat cuviosul Vampirie, al Halloweenu­lui ortodox, va fi acela că enoriașii nu vor mai fi nevoiţi să dea banii pe bostani și lumânări. „N-aţi văzut ce scumpesc ăștia bostanii, când se apropie Halloweenu­l? Dai o poală de bani pe ei, cumperi și lumânări artizanale, pe urmă stai să cioplești bostanul, riști să te mai tai și la mână... Deci uite cum se-adună o grămadă de probleme, din nimic. Pe când așa, la Halloweenu­l ortodox, credincios­ului nici nu-i mai trebuie bostan: e suficient să vină cu capul lui, că de luminat i-l luminăm noi!” ■

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania