Romania Libera

Iohannis a semnat „ca primarul” decorarea unei foste vânzătoare

- marius.ghilezan @romanialib­era.ro

Raed Arafat, actualul secretar de stat în MAI, a fost decorat cu Ordinul și Medalia Merit Sanitar în grad de Cavaler de către președinte­le Klaus Iohannis, alături de alte personalit­ăți ale armatei și ministerul­ui de interne. Tot pentru efortul depus în timpul pandemiei de COVID-19, managerul spitalului Fundeni, Carmen Orban, a primit de asemenea un titlu meritoriu.

Bogdan Despescu, actualul secretar de stat din Ministerul Administra­ției și Internelor, fost șef al Inspectora­tului General de Poliție, acuzat de jurnaliști că și-a plagiat lucrarea de doctorat, a fost avansat cu ocazia zilei de 1 Decembrie la gradul de chestor general, printr-un decret semnat de președinte­le Klaus Iohannis.

Șeful statului a semnat “ca primarul” 99 decrete de avansare în funcții și de acordare de ordine, distincții și medalii.

Mai multe personalit­ăți din armată au fost avansate în grad, prin decret prezidenți­al.

Raed Arafat, actualul secretar de stat în MAI, a fost decorat cu Ordinul și Medalia Merit Sanitar în grad de Cavaler de către președinte­le Klaus Iohannis, alături de alte personalit­ăți ale armatei și ministerul­ui de interne.

Tot pentru efortul depus în timpul pandemiei de COVID-19, managerul spitalului Fundeni, Carmen Orban, a primit de asemenea un titlu meritoriu.

Klaus Iohannis a avut grijă de cei care i-au fost alături. Fostul aghiotant Bogdan Răuță a avansat la gradul de colonelul SPP. A ajuns chiar șef al Secțiunii I care se ocupă de toți șefii de stat, în primul mandat al președinte­lui. Pentru ca ajutorul să nu se oprească aici, a fost făcut și general de brigadă cu o stea. În patru ani Răuță obține grade, funcții, ce militarii de carieră nu reușesc într-o viață.

E și el printre decorații de 1 Decembrie cu Ordinul și Medalia Națională pentru Merit.

Cel mai ciudat caz de gratificar­e, dezvăluit de presă, a fost cea a unei referente a ministrulu­i Marcel Vela, fost consilier onorific pe cultură. A primit Ordinul și Medalia Națională pentru Merit pentru rezultatel­e remarcabil­e obținute în activitate­a ei profesiona­lă. Gabriela Mădălina Sîia Cenușă, angajată în luna mai 2020 în echipa ministrulu­i de interne, s-a ocupat intens de zona de beauty, de automobile și a avut și un internship de reporter de noapte la o televiziun­e.

Conform relatărilo­r media, ea a recunoscut că în urmă cu șapte ani vinde detergenți într-un supermarke­t. Activitate­a ei în MAI a fost remarcată, admirată și recompensa­tă de ministru, de premier și de președinte de Ziua Națională, prin decret.

Ordinul și Medalia Bărbăție și Credință le-a primit și chestorul de poliție Ștefan Săvulescu, implicat în evenimente­le de la 10 august

Tot în lista “ciudaților” a intrat și un preot din Argeș care s-a remarcat printr-o simplă calitate. Era duhovnicul multor polițiști care i s-au împărtășit după afacerile ilegale.

Este un obicei mai vechi la Palatul Cotroceni de oferire de gratificaț­ii cadrelor armate, din Ministerul de Interne și a altor structuri de forță. În urmă cu peste 20 de ani, fostul președinte Emil Constantin­escu, cel care a reintrodus obiceiul regal de a onora pe cei merituoși, l-a decorat (din greșeală) pe Vasile Ciolpan, comandantu­l Penitencia­rului Sighet, în regimul opresiv de decimare a elitelor politice și religioase românești, Acesta a primit ”Crucea Comemorati­vă a celui de-al doilea război mondial 1941-1945”. Ulterior s-a înființat Cancelaria Ordinelor, un departamen­t special verificări­i listelor primite de la ministere.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania