Varó varjak

Ődött a fészkelési időszak, újból kárognak a varjak

Udvarhelyi Híradó - - AKTUÁLIS - KOVÁCS ESZTER

varjak keltette zajra panaszkodnak több elyi negyedben: a jelenség nem új keletű, a akás időszakának eljövetelével egyre töbznek ilyen panaszt a polgármesteri hivataletési varjú azonban védett, költési időszakg a fészkét sem szabad háborgatni.

elyudvarhely több laa jelezte a városgazkodási osztályon, hogy elepedett meg a tömbüli fák lombkoronájávarja őket a zaj, amit A városgazdálkodási yanakkor további kolót nyilván a kórház uda Bethlen-negyed felső – erősítette meg a hiosztálya.

sem lehet bántani

őtt a varjúprobléma miita Megyei Környezetgynökséghez fordult a int az illetékes hatóe: rendszerint februárs végéig tojnak a varjak, agyon érzékenyek, így böző zajkeltő eszközökok megsértése nélkül leegetni őket. Egy másik fészkelésre használt áinak visszametszése. dőszakot megelőzően, valamint azt követően (augusztus 15-e után) eltávolíthatók a fészkek.

Zavaró, de időszakos probléma

Az elmúlt években valóban visszatérő jelenség volt a varjúsereg, mondta el lapunknak Ambrus Dénes, a Bethlen 6. lakószövetség elnöke. A zaj és a piszok ugyan zavaró, de csak időszakos, tette hozzá. „Már most megérkeztek, rakják a fészkeket. Valóban zajosak, de nincs mit tenni. Elvégre ők is élőlények” – jegyezte meg a lakótársulás vezetője. A város másik részén lévő Tamási Áron lakótársulásnál is észlelték már a visszaérkező varjakat, ott főként a Tomcsa Sándor utcai játszótér környékén lévő magasabb fákon tanyáznak, de egyelőre nem zavarnak senkit. „Talán ivartalanítással lehetne megoldani a túlszaporulatot, de ez nyilván nem járható út. A helyzet amúgy is inkább csak kellemetlen, ráadásul csak időszakos” – hangsúlyozta Zólya Attila, a lakótársulás vezetője.

Tegnapi terepszemlénken azonban az említett helyszínek egyikén sem sikerült vetési varjakat lencsevégre kapnunk, csókát viszont annál többet. Mindkét fekete színű madár a varjúfélék családjába tartozik, a csóka viszont kisebb termetű, és rövidebb a csőre.

Varjú vagy csóka?

Előfordulhat tehát, hogy a panaszosok összetévesztik a két madarat, a vetési varjak ugyanis csupán néhány éve jelentek meg Udvarhelyen, magyarázta ifj. Szabó József székelyudvarhelyi ornitológus. Azt mondja, azért költöztek a városokba, mert az évek során eltűntek a települé- seken kívüli fészkelőhelyeik. A madarak zömmel a kukák környékén tanyáznak, mivel azokból táplálkoznak. „Áprilisban kezdenek el költeni, és a kirepülés után néhány héttel ki is költöznek a fészkekből, így csak rövid ideig kell elviselni a károgásukat” – jegyezte meg a szakember.

FORRÁS: PECSMA.HU

A fészkelési időszakban sem a varjakat, sem fészkeiket nem lehet bántani

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.