Eformkorát éli a mozi?

Húsz év után ismét telt házas vetítések vannak

Udvarhelyi Híradó - - ÁLIS - BALOG EMESE

lyudvarhelyi egykori Stúdió Mozi épülete a mozi projektnek köszönhetően alkalmana eredeti rendeltetésének tesz eleget.

arról már korábban is unk, a Vándormozi több g és egyesület összefott létre, és célja, hogy pülésekre is elvigye a nt közösségi élményt, ainkban nem működik zmény, így Székelyudis. lenleg az udvarhelyiapasztalhatják meg túl közösségi filmnézést, mindig volt így. A széhelyi mozi egykor tövonzott minden vetítés al. Olimpia néven 1973 ai moziépület átadását élte fénykorát. A műfaj váltás utáni hanyatláe egészen az ezredforg fenn tudott maradni. ttság viszont évről évkusan csökkent, ezért akat került rá.

közösségi élmény

árosi mozik bukásás magyarázat létezik, enére is, hogy a napműködő filmklubokat sen látogatják, a TIFF re népszerűbb, és a naségvetéssel rendelkező i mozik is tele vannak. ét verzió népszerűsége en a közösségi élményk. Mind a filmklubok, FF-en történő vetítéseségtalálkozók követik, során a beszélgetések közösségi élménnyel gazdagítják a nézőt. Ezenkívül fontos elem még a kínálat, amelyet egy nagyobb költségvetésből gazdálkodó mozinak nem nehéz színessé, változatossá, aktuálissá tennie – ami talán az egyik leghelytállóbb magyarázat a kisvárosi mozik bukására, ugyanis nehezen beszerezhető filmekkel nem tudnak dobbantani, a választék bősége és frissessége nélkül pedig nehéz lépést tartani az internet világában otthonosan mozgó nemzedékkel, amely ma már minden kedvére való filmet meg tud nézni, mire az egy kisvárosi mozivászonra kerülne. Az egyszerű mozizás már nem számít élménynek, így ha nincs premier előtti vetítés, nincs élmény, az élmény eltűnése pedig együtt járt a székelyföldi mozik eltűnésével.

Az élményteremtés szinte lehetetlen dolognak tűnt, ám a Vándormozi lelkes csapata megcáfolni látszik ezt a jelenséget. Az eddigi tapasztalatok alapján úgy fest, a Kárpát-medence magyarlakta régióiban néhány alkotás levetítésével sikerült visszalopniuk a mozizás élményét az emberek életébe. Ennek hatására a mozik és különböző közösségi terek előtt újra kígyózó sorokban álltak az emberek, vetítésre várva – egyelőre azonban nem rendszeres gyakorisággal.

A székelyudvarhelyi Fi lmklub megalapítója, Szabó Károly szerint a közel húszéves hiány kompenzálására mintegy nosztalgiaként újraértékelődött az emberekben a mozizás mint közösségi élmény. Ehhez természetesen nagyban hozzájárult a magyar sikerfilmek bemutatása, hiszen két évvel ezelőtt, a Saul fia bemutatóján telt meg újra a „régi mozi”, de a Vándormozi által idehozott filmek, a Kincsem és A Viszkis is rég nem látott népszerűségnek örvendtek. Szabó Károly úgy gondolja, a mozizás reformjának kezdetéről beszélhetünk, és érdemes volna az emberek pozitív hozzáállására építve ismét eredeti rendeltetése szerint használni a mozi épületét, hiszen profitorientált intézmény lehetne belőle, ami a városnak is kedvezne.

A Vándormozi ötletgazdája, Venczel Endre tavaly októberben lapunknak azt nyilatkozta, tervük szerint havonta szeretnének filmeket vetíteni, esetleg heti egy alkalommal, ám ezt a tervet Udvarhelyen az is befolyásolja, hogy a volt Stúdió Mozi más kulturális rendezvénynek is otthont ad.

Egyelőre nem lesz rendszeres vetítés

A városháza kommunikációs felelősét is megkérdeztük arról, szerepel-e az önkormányzat megvalósításra váró tervei között, hogy ismét állandó jelleg- gel moziként működő intézményt hozzanak létre a II. Rákóczi Ferenc utcai épületben. Ember Attila szerint bár elképzelhető, hogy a későbbiekben elmennek ebbe az irányba, a város költségvetésébe ez jelenleg nem fér bele. Mivel jelentősen megcsappant a Bukaresttől a városi önkormányzatoknak ítélt összeg, most a közegészségügyi és oktatási intézmények élveznek prioritást. Hozzátette, ettől függetlenül továbbra sem maradnak el a vetítések, de az épületen más kulturális rendezvények szervezőivel kell osztoznia a mozikedvelő közönségnek.

ARCHÍV FELVÉTEL: BARABÁS ÁKOS

Az alkalmi vetítéseken rendre megtelik a mozi

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.