Ődbe megy a Matform is?

Sképtelen a Matform, felszámolták a Matriţát

Udvarhelyi Híradó - - ÁLIS - DÓSA ILDIKÓ

bezárt Szévarhely egyik bbi vállalata, -ben alapított gyár, ugyanaközel két évtizede ivált Matform ége a hónap elee a csődvédelmi megindítását, ogyan tavaly a Matriţa Rt. ége tette.

g csupán öt alkalmaaradt a Matrița Rt.-nél, szük a szükséges adciós feladatokat látja el, gvagyont őrzik – mondknak Gergely László, a x-vezérigazgatója. Hozgy a korábbi 141 alkalözül sokan nyugdíjba köztük ő is, néhányukg sikerült munkát takörnyékbeli cégeknél, vannak, akik munkaké váltak, de azt, hogy nem tudta megmondalat vagyonával kapcsoegjegyezte, hogy még nt meg az értékfelméz meglesz, megkísérlik ől eladni, ha nem sikeadással próbálkoznak, etben pedig darabonak meg az ingóságokak vásárló szándékú de ameddig nincs meg- határozva az érték, nem lehet árverést hirdetni. A nagyobb cégeknél hónapokig eltart, amíg licitre kerülnek a vagyontárgyak, nem úgy megy, hogy két ember asztalhoz ül és megegyezik” – közölte.

Csődvédelem helyett csődeljárás

A rendszerváltás után részvénytársasággá alakult vállalat 2014 óta veszteségesen működött, vezetősége tavaly nyáron kérte a csődvédelmi eljárás elindítását azzal az indokkal, hogy nem rendelkeznek pénzügyi forrással a 24 millió lejt meghaladó adósság kiegyenlítésére. A kérést augusztus elején a Hargita Megyei Törvényszék jóváhagyta, és vagyonfelügyelőnek a bukaresti Euro Insol Kft.-t nevezte ki. A nemrég elhunyt Verestóy Attila, a Matrița Rt. egykori főrészvényese akkor még úgy gondolta, hogy újraszervezéssel megmenthető a vállalat, sőt termelési részlege nyereségessé tehető. Azonban azok, akiknek tartoztak, szerették volna minél előbb visszakapni pénzüket, így tavaly év végén átszervezés helyett a felszámolás mellett döntöttek.

Újraszervezés a Matformnál

A Matrița gyárból 2000-ben kivált, hasonló profilú Matform- nál sem éppen rózsás a helyzet. A supervizor.ro internetes oldal szerint Mihály Zoltán, a vállalat igazgatója még február 1-jén fizetésképtelenséget jelentett, és kérte az átszervezést a vállalatnál, amelynek szintén Verestóy Attila volt a főrészvényese. Február 7-én a Hargita Megyei Törvényszék elfogadta a csődvédelmi eljárás megindítására vonatkozó kérést, a csíkszeredai B & B Insolvency Solution IPURL-t bízva meg a vagyonfelügyelettel. Bár sikerült telefonon elérnünk a Matform igazgatóját, nem kívánt nyilatkozni az ügygyel kapcsolatban.

Nem zár be a Junior

Székelyudvarhelyen a napokban az a híresztelés is szárnyra kapott, hogy a hasonlóképpen jórészt a néhai Verestóy Attila szenátor tulajdonában lévő Junior étterem alkalmazottait felkérték, nézzenek más munkahely után. Ladányi Kinga, az étterem igazgatója lapunknak határozottan cáfolta a hírt. Kijelentette, hogy fel sem merült a harminchárom alkalmazottat foglalkoztató vendéglátó egység bezárása, hiszen amellett, hogy fizetőképes, az idei esküvői szezonra már nagyon sok foglalásuk van.

FOTÓK: BARABÁS ÁKOS

Negyvenhárom év után megszűnt a tevékenység a Matriţa gyárban

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.