Rvosi hiányszakmák a megyében

On sok még a tennivaló, de rendeződni látszik a helyzet

Udvarhelyi Híradó - - ÁLIS - MOLNÁR RAJMOND

os szakterülegyetlen szaksincs Hargita nek, néhány ületen pedig y-két szakorvos k, állandóan elve. Bizakodásra azonban, hogy bi egy-két év alatából kiinduleződni látszik az ány problémája.

ita megyei viszonyan hiányszakmának mít a hematológus, ondiabetológus, sürgősorvos, fül-orr-gégész, kaképesség-megállapívos is. A felsoroltak köny szakterületen csak vosa van a megyének, házi munka, a járóbelés miatt nagyon túla betegeknek pedig az is többet kell várakozsorra kerülnek.

mák

hiány például onkolósszindulatú daganatos kkel foglalkozó szakde hematológusból (a hematológia a vér, illetve vérképző- és nyirokszervek betegségeivel foglalkozó belgyógyászati ága) is csak egy dolgozik a megyében. Munkaképesség-megállapító szakorvosból is csak egy van, ezért például rendkívül hosszú várólista alakul ki betegnyugdíjazáskor. Nem beszélve a sürgősségi osztályokon dolgozó szakorvosokról, akikből évek óta nagyon kevés dolgozik a megye kórházaiban, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban mindössze négy, holott huszonegy sürgősségi orvosnak tudna állást biztosítani az intézmény – tudtuk meg dr. Tar Gyöngyitől, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetőjétől, aki szerint egy-két éve sokkal rosszabb volt a helyzet, amikor is sokkal több hiányszakma volt.

Szakorvos nélkül

Noha jelentős sporttevékenységek zajlanak, egyetlen sportorvos sem dolgozik a megyében, aki hivatalosan és hitelesen értékelhetné a sportolók teljesítményét. Sportorvos rezidens viszont három is van a megyében, egy a csíkszeredai megyei kórházban, kettő pedig szabadúszó – magyarázta Tar Gyöngyi. A sportorvosi szakma mellett pedig nincs gyermekpszichiáter és neurológus szakorvos sem – tette hozzá.

Rendeződhet a helyzet

Bizakodásra ad okot, hogy az utóbbi egy-két évben sok orvos helyezkedett el a megye kórházaiban, nagyrészt Csíkszeredában. „A megyei sürgősségi kórháznál manapság már ott tartanak, hogy visszautasítanak orvosokat, holott néhány éve még nagyon sok hiányszakma volt. Az orvosi bérek emelkedése mellett ebben nagymértékben szerepe volt a megyei önkormányzat projektjének, hogy orvoslakásokat építtetett, illetve Konrád Judit orvosigazgató jó példájának. Korábban ő a marosvásárhelyi megyei kórházat is vezette, s ebben a minőségében nagyon sok fiatalt ismert. Mivel Konrád doktornő Csíkszeredát választotta, nagyon sok fiatal követte az ő példáját, és Csíkszeredában helyezkedett el” – fejtette ki Tar Gyöngyi, aki szerint megyei viszonylatban a gyergyószentmiklósi kórház az, ahol leginkább érzékelhető az orvoshiány. Azt is megemlítette, hogy a Hargita megyei háziorvosok átlagéletkora 55 év fölött van, ott is nagyon elférne az utánpótlás.

Reformra van szükség

Az egészségügyi igazgatóság vezetője szerint a rezidens-képzés megreformálása az, ami a leginkább enyhíthetné az orvoshiányt. „Az innen elszármazó, fiatal orvosaink a rezidensképzés alatt az idejük nagy részét egyetemi központok városaiban töltik, ahol rendszerint családot alapítanak, így ott telepednek le. Nyilván az egyetemi központokban is meg kell tanulják azokat a komplex eseteket, amelyeket máshol nem tudnának, viszont jobb lenne, ha a képzési idejük nagy részét olyan kisebb kórházakban töltenék, ahol egy jól képzett főorvos átadhatná a tudását nekik, mert így nagyobb valószínűséggel maradnának helyben” – zárta Tar Gyöngyi.

ILLUSZTRÁCIÓ: BARABÁS ÁKOS

Megoldásra váró probléma. Leginkább a sürgősségi osztályokon van szakemberhiány a megye kórházaiban

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.