Lszámolják a médiavállalkozást

M év alatt csak veszteséget termelt az Udvarhelyi Média Kft.

Udvarhelyi Híradó - - ÁLIS - KOVÁCS ESZTER

yiben a székelyudvarhelyi önkormányzati lő-testület is rábólint, felszámolják az előző ezetés által megalapított és közpénzből írozott Udvarhelyi Média Kft.-t. A médiaváls 2016-ban vált fizetésképtelenné, akkor ggesztették a tevékenységét. A cég felszán túl azonban a jelenlegi városvezetésnek majd hajtania azt a mintegy 600 ezer lejes mely a várost érte.

zas előkészítő munka te meg az Udvarhelyi ia Kft. felszámolására határozattervezet naűzését. Az e havi soros, ndó ülésen napirendtervezet témája, hogy lszámolja a tulajdonámédiavállalkozást. Erre szükség – írja az előterokumentumban –, mert ok kifizetésére további nem fordíthat és nem is ros, így az adósság tomatozását megelőzendő ák a kft.-t.

ények lesznek?

mentumban említést számvevőszék tavaly entéséről is, amelyben rzőszerv megállapítja: és 2015-ben a kétszeri meléssel törvénytelentett el az akkori önkordöntéshozó többsége. A n az is szerepel, hogy a kintlévőségek és a felhalmozódott veszteség behajtása a médiacég létrehozójának, tehát az akkori önkormányzati testületnek a felelőssége. A határozattervezetben végezetül kimondják azt is: jogi következményei lehetnek annak, hogy a veszteséges médiavállalkozás adminisztrátora a fizetésképtelenség állapotát későn vagy egyáltalán nem jelentette a fenntartónak, illetve hogy nem kérte időben a csődvédelmet.

Mint ismeretes, az önkormányzati képviselő-testület akkor többségben lévő frakciója 2013 végén hozta létre az Udvarhelyi Média Kft.-t. A Bunta Levente akkori városvezető beterjesztésére alapított médiacég adta ki az Udvarhely című napilapot. A kft. törzstőkéjét a következő két évben előbb 200 ezer, majd 300 ezer lejjel emelte meg az önkormányzat, a céget érintő mindhárom tanácshatározat meghozatalánál az akkori ellenzék nemmel szavazott.

A felelősségről

A tavaly elkészült számvevőszéki jegyzőkönyvben úgy rendelkezett az ellenőrzőszerv, hogy az alaptőkét – azaz az első 300 ezer lejt – leszámítva a két törzstőkeemelés téves és felesleges döntés volt, ugyanis a közpénzből „táplált” médiacég gazdasági tevékenységéről nem adott jelentést annak adminisztrátora, így nem lett volna szabad újabb közpénzt pumpálni a vállalkozásba. Bunta Levente részéről is felelősséget állapított meg a számvevőszék, a városvezetőnek ugyanis – látván, hogy adósságot generál az Udvarhelyi Média Kft. – kötelessége lett volna megakadályozni a további törzstőkeemeléseket.

Ki fizet a végén?

A megállapított kár – büntetőkamatokkal együtt – összesen 622 310 lej. A vállalkozás 2014-ben 326 388 lejes, 2015-ben 528 880 lejes, 2016-ban pedig 81 048 lejes veszteséget termelt. Ugyanakkor 2016-ban összesen 146 260 lejes tartozása volt a cégnek más vállalkozások felé. Az Udvarhelyi Média Kft. felszámolása tehát elkerülhetetlen, a folyamat lebonyolítása pedig a polgármester feladata lesz, arról azonban egyelőre nincs szó, hogy a keletkezett kárt pontosan kinek kell majd visszafizetnie.

FOTÓK: BARABÁS ÁKOS

Az újság működését tavalyelőtt függesztették fel, az adósságok rendezése még várat magára

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.