Em sietnek oltásügyben

Dt a parlament szakbizottságában az immunizálást félig-meddig kötelezővé tevő törvénytervezet

Udvarhelyi Híradó - - AKTUÁLIS - BÍRÓ BLANKA, KŐRÖSSY ANDREA

k óta vesztegel selőház egészbizottságánál törvény-terveéslekedés állítóngeteg módosító nak tudható be. rvosi szövetség megyei elnöke i a vacillálást.

san elakadt a parlatben a tavaly, Florian og volt egészségügyi mandátuma alatt nagy attával közvitára bokormány által elfogad a törvényhozás elé t oltástörvény-terveről hat hónap elteltével zott még a döntéshozó z annak idején sokak t tervezetet tavaly au-én fogadta el a kabinappal később már a elé került, a szenáoktóber 23-án szavazdokumentum eljutott lőház egészségügyi áig, ahonnan viszont apja egy lépést sem a Hotnews.ro hírporlatkozó kormánypárnzéki honatyák pedig ekkel magyarázzák a st. Ellenzéki, név nélkozó politikusok szevezettel kapcsolatban elül is ellenzék alakult mánypártból ugyanis m támogatják a kezdet, eközben Corneliu egészségügyi bizott- ság szociáldemokrata elnöke azt állítja, a rengeteg kiegészítő és módosító javaslat miatt csúszik a dokumentum végső vitája.

„A gyermekek biztonsága és egészsége a legfontosabb”

Nem érti a politikum vacillálását Soós-Szabó Klára, a háziorvosokat tömörítő szövetség Hargita megyei elnöke, aki a Krónikának leszögezte: a világ számos országában működő példa mutatja, hogy lehet hatékonyan a megfelelő szinten tartani a beoltottsági arányt. Példaként azt említette, hogy az Egyesült Államokban az egyetemre sem lehet beiratkozni oltásigazolvány nélkül, és Európában is számos ország van, ahol a tanintézetek nem fogadják a nem immunizált gyermekeket. „ Az pedig a cinizmus tetőfoka, hogy az orvosokat vonják felelősségre olyan körülmények között, hogy nem biztosítják folyamatosan az oltóanyagot, holott ez törvényes kötelességük lenne. Kiszámíthatatlan az el látás, előfordul, hogy hónapokat vagy akár fél évet késik a vakcina, így a gyerekeket nem tudjuk időben immunizálni” – panaszolta Soós-Szabó Klára.

A szakember leszögezte, a legfontosabb szempont, hogy a gyerekek legyenek védettek a torokgyík, a szamárköhögés, a B típusú hepatitisz, a tetanusz ellen. Rámutatott, ezek a kórokozók mindenhol jelen vannak, tömeges megbetegedést azért nem okoznak, mert a lakosság több mint 80 százaléka immuni- zált, ám ha a beoltottak aránya 80 százalék alá csökken, komoly veszély fenyeget. „A szülőknek felelőssége és kötelessége, hogy megvédjék gyereküket. Hogy néz egy szülő a gyereke szemébe, ha nem oltatta be, és esetleg egy életre kerekes székbe kényszerül, mert gyerekbénulás kórokozójával fertőződik meg?” – magyarázta Soós-Szabó Klára. Elismerte, hogy az oltóanyagoknak is lehetnek mellékhatásaik, ám ez bármelyik élelmiszerről elmondható, hiszen sok függ attól, kinek milyen módon reagál a szervezete. „Egy súlyosan gluténérzékeny személy számára egy szelet kenyér is végzetes lehet, ám mégsem gondolkodunk azon, hogy kiiktassuk a kenyeret az élelmiszerek közül, a kenyér ma is emberiség egyik alapve- tő tápláléka” – vont párhuzamot Soós- Szabó Klára. Hozzátette, elenyészően kevés azoknak a száma, akik esetében a vakcinák mellékhatásai jelentkeztek, viszont ha mérlegre tesszük a pozitív és negatív hatásokat, minden érv az immunizálás mellett szól. „Az oltások bevezetése után növekedett az átlagéletkor. Előtte, ha egy családban tíz gyerek született, négy-öt érte meg a felnőttkort” – érvelt a csíkszeredai háziorvos.

Drasztikus szigorítások

A szenátus által tavaly októberben 99 igen szavazattal és egy tartózkodással elfogadott tervezet alapján az oltást megtagadó szülők akár 10 ezer lejes bírságot is kaphatnak majd, ugyanekkora szankcióban részesülhetnek továbbá azok az egészségügyi alkalmazottak, aki nem nyújtanak az előírásoknak megfelelő tájékoztatást és segítséget. A tervezet ugyanakkor azt is előírja, hogy a tanintézetek csak akkor fogadhatják el egy gyermek beíratási kérelmét, ha a szülők az iratcsomóhoz mellékelik az oltások beadását igazoló dokumentumot, vagy az immunizálást ellenjavalló orvosi okiratot. Továbbá a szülők (vagy törvényes gyámok) hozzájárulása a gyermek beoltásához alapértelmezett, akik ezt ellenzik, írásos nyilatkozattal akadályozhatják meg a törvényben megszabott kötelező vakcinák beadását. Az országos oltásprogramban egyébként a torokgyíkkal, tetanusszal, szamárköhögéssel, kanyaróval, rózsahimlővel, mumpsszal, és hepatitis B vírussal szembeni immunitás kialakítása szerepel.

ILLUSZTRÁCIÓK: VERES NÁNDOR

Lassan adagolják. Hónapok óta a döntéshozók előtt vesztegel az új oltástörvény

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.