Egényes a romániai fogyasztói kosár

Ás országokban a vásárlói szokásokra alapoznak, nálunk a túlélés a cél

Udvarhelyi Híradó - - AKTUÁLIS -

em volt, ezután z elfogadható mális fogyaszr összetétele ában. A korábbi, en elfogadott ot, amely zöegészségtelen zereket tarott, 2004-ben esztették. Most ezetnék a kosár os frissítését, ek összetétele supán a túléléset elég – vagy hoz sem.

osulhat az úgynevezett nimális fogyasztói koösszetétele, amelyet a gyedévente frissítenévényjavaslat szerint. A sra valóban nagy szükhiszen a fogyasztói almát még 2000-ben álsze, 2004 óta azonban nem is aktualizálták.

üggesztették

sztói kosár, amelyet an inkább megélhetélélési kosárnak lehetni, azon élelmiszerek áltatások minimál is ek változását mérte, egy család alapszükk kielégítéséhez elennek. A havi fogyasztói almát a 2000-ből szár-es számú kormányn határozták meg, és es adagokat egy édesgy édesapából és egy álló családra (2,8 szemolták ki. A rendelet háromtagú romániai egy hónapban a követmiszeripari termékekre ége a minimális életmegtartásához: 3,08 m liszt, 5,8 kg kukoricakenyér, 0,5 kg sütőipa0,7 kg tésztaféle, 1,4 kg ló szemes bab, 13,1 kg 1,6 kg sárgarépa, petés paszternák, 2,5 kg ,8 kg savanyúság, 800 rített paradicsom, 1 kg nzerv, 3 kg alma, 0,5 kg 0,7 kg marhahús, 2,5 ús, 2,8 kg szárnyashús, hhús, 2,5 kiló felvágott, s vagy fagyasztott hal nyú tej, 1,1 kg sós tehéntúró, 0,7 kg sós juhtúró, 0,9 kg friss túró és tejföl, 42 tojás, 2,8 liter étolaj, 0,7 kg zsír, 0,5 kg margarin, 2,8 kiló cukor, 0,1 kg csokoládé és cukorka, illetve 2,3 liter nem szeszes ital. A felsorolt élelmiszerek milyensége és mennyisége bőven hagy kívánnivalót maga után, talán pont ezért döntöttek úgy a rendelet megjelenése után négy évvel, hogy fel is függesztik a lista frissítését. A 2000-ből származó rendeletben ugyanis a fogyasztói kosár összetétele mellett arra is kitértek, hogy ennek tartalmát negyedévente frissítenie kell az Országos Statisztikai Hivatalnak és a bukaresti Gazdaságtudományi Akadémiának, az új formát pedig kormányhatározattal hagyják jóvá. A 2004-ből származó 11-es számú sürgősségi kormányrendelettel azonban eltörölték a fogyasztói kosár aktualizálásának kötelezettségét.

Túlélés vagy vásárlási szokások?

Abos Maria Elena, a Hargita Megyei Statisztikai Hivatal vezetője érdeklődésünkre elmondta, az árak alakulását jelenleg is figyelemmel kísérik, ám a fogyasztói kosár összetételét nem, hiszen ez évek óta tulajdonképpen nem is létezik. Mint mondta, a korábbi, törvény által szabályozott fogyasztói kosár csak azt mutatta meg, mire van szüksége egy háromtagú családnak a túléléshez, ennek alakulását azonban a 2004 es felfüggesztés óta tud róla, hogy egy új törvényjavaslat szerint ismét visszavezetnék a fogyasztói kosarat. A kérdés az, hogy ez valóban egy fogyasztói kosár lesz-e, mint más országokban, vagy ismét egy túléléshez szükséges listát állítanak össze. Magyarországon például minden év januárjában frissíti fel a Központi Statisztikai Hivatal annak a bevásárlókosárnak a tartalmát, amelynek szerepe, hogy a benne szereplő termékek és szolgáltatások árváltozásaiból ki tudják szá- mítani a mindenkori fogyasztói árindexet, vagyis az inflációt. Az éves frissítés oka, hogy a fogyasztók változó vásárlási szokásait tükrözzék – számolt be a népszava.hu. Látható tehát, hogy nem a megélhetéshez szükséges termékek felsorolásáról van szó, hanem a vásárlók által gyakran vásárolt termékek alapján áll össze a fogyasztói kosár. György Otília, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara Gazdaságtudományi Tanszékének vezetője is ezt erősítette meg: ahogy az oktató megkeresésünkre fogalmazott, a fogyasztói kosár egy átlagfogyasztó által egy adott időszak alatt megvásárolt termékekre vonatkozik. A kosár öszszetétele attól is függ hogy egy lagjövedelem színvonala, ez alapján határozzák meg, hogy a kosár tartalmának hány százalékát teszik ki az élelmiszerek, az alapszükségletek kielégítését célzó termékek, mennyi belőle a luxustermék vagy éppen a szabadidős tevékenység. Az aktualizálásra a szakember szerint is szükség van, hiszen 2000 óta nagymértékben változtak a jövedelmek és az árak is. Tudni kell ugyanis, hogy amennyiben nőnek az árak, a kosárban kevesebb ter- mék kap helyet, kisebb mennyiségben. Hozzátette, a változtatás másik oka az lehet, hogy már nemcsak az alapszükségletekre szeretnének fokuszálni, hanem a vásárlási szokásokat is figyelembe vennék.

Új megközelítés

Az új törvényjavaslattal, amelyet a 2000-ből származó előírások módosítására és kiegészítésére dolgoztak ki, ismét visszavezetnék a fogyasztói kosár negyedéves frissítésének kötelezettségét. Az elképzelés szerint az aktualizálást a korábbiakhoz hasonlóan ismét az Országos Statisztikai Hivatal és a Gazdaságtudományi Akadémia végezné A módo tavaly novemberi kezdeményezésére ebben a hónapban tárgyaltak először a Szenátusban. A javaslat az L81-es munkaszámot kapta, jelenleg két szakbizottságnál is tárgyalnak róla. A javaslatban az időszakos frissítés mellett arra is kitértek, hogy a tavaly év végi árak alapján a fogyasztói kosár értéke 2304 lej kellene legyen, ám ezúttal egy négytagú családot vettek alapul (szülők és két gyerek) a mennyiségek kiszámításakor. A javaslat szerint a fogyasztói kosár 45,5 százalékát az élelmiszeripari termékek tennék ki 1048,3 lej értékben, 140,5 lej jutna ruhára és cipőre (6,1%), 306,4 lej lakásra, vízre, elektromos áramra, gázra és más fűtőanyagra (13,3%), 71 lej a lakás fenntartására (3,1%), 133,8 lej egészségügyi költségekre (5,8%), 165,9 lej közlekedésre (7,2%), 20,7 lej postai és kommunikációs költségekre (0,9%), 53 lej oktatásra, pihenésre és kultúrára (2,3%), 133,6 lej különféle termékekre és szolgáltatásokra (5,8%), végül pedig 230,4 lejt (10%) biztonsági alapként, megtakarításként határoztak meg. A javaslatból kitűnik, amennyiben érvénybe lép, az új megközelítés sem a valós vásárlási szokásokról, hanem ismét a túlélésről fog szólni Romániában. Másképp hogyan lenne elég egy hónapban négy személynek 140 lej ruhára és cipőre, 306 lej a számlákra, üzemanyagra és esetenként lakbérre, 133 lej egészségügyi ellátásra vagy éppen 53 lej kikapcsolódásra és tanulásra?

A javaslatból kitűnik, amennyiben érvénybe lép, az új megközelítés sem a valós vásárlási szokásokról, hanem ismét a túlélésről fog szólni Romániában.

INFOGRAFIKA: TÓTH SZILÁRD

A tervezett fogyasztói kosár összetétele. Távol a valóságtól

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.