„Újra Romániáért” harcol Lupescu

Udvarhelyi Híradó - - T -

A hazai labdarúgás krémje gyűlt össze hétfőn Ionuț Lupescu bukaresti kampányindítóján, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség ( UEFA) technikai igazgatói tisztségéről lemondott egykori válogatott futballistát támogassák a román szakszervezet (FRF) elnökválasztásán.

Az április 18-ai tisztújító közgyűlésen megméretkező volt FRF-igazgató programjának ismertetésén többek között Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Bogdan Stelea, Ioan Andone, Cristian Balaj, Victor Pițurcă, Daniel Pancu, Dan Petrescu, Florin Răducioiu és Cristi Chivu vett részt. Utóbbi kettő mikrofont is ragadott, hogy a Kaisert, azaz a Császárt – ahogyan Lupescut becézni szokták – méltassa. Mircea Lucescu videoüzenetben kampányolt mellette de az iga videoüzenete jelentette. A skót edzőlegenda szerint Romániának szüksége van Lupescu tapasztalatá ra. „ Az UEFAbizottság összes edzője sok sikert kíván neked és támogat. Megérdemled, hogy megnyerd a választást, és meggyőződésem, hogy kiváló munkát fogsz végezni˝ – fogalmazott a Manchester United egykori menedzsere.

Programja tömör ismertetésekor Lupescu hangsúlyozta, hogy egy Európa-bajnoki kvalifikáció még nem oldja meg a romániai labdarúgás problémáit. Szerinte egy olyan hosszú távú stratégiára van szükség, amely a labdarúgást prioritásként kezeli és konkrét célokat meghatározva lépésről lépésre ellenőrzi az eredményeket. A negyvenkilenc éves elnökjelölt átszervezné a szövetség tevékenységét de a többi sport a futball gyakorlati fejlesztésére is megoldást keres majd, mert – miként az elmondása szerint már külföldi kollegáinak is feltűnt – az egykor példaként is emlegetett román labdarúgás technikai és taktikai erősségeiből mára semmi sem maradt. Mindemellett fontosnak tartja, hogy törvénymódosításokat szorgalmazva teremtsék meg az ideális környezetet a sportfejlesztésekhez. Szeretné, ha ismét nemzetközi eseményeket rendeznének az országban, mint ahogyan az FRF vezetősége a 2005–2011-es időszakban Európa Liga-döntőt és U19-es Európa-bajnokságot szervezett Bukarestben.

A tisztújításon a regnáló Răzvan Burleanu is újrázni szeretne, de Marcel Pușcaș, Victoraș Iacob és Sorin Răducanu is bejelentette, hogy harcba száll az elnöki pozí

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.