Fel-felüti fejét a kanyaró

A Maros megyei gócpontokat főként Segesvár környékén azonosították

Vásárhelyi Hírlap - - AKTUÁLIS -

Egyelőre nincs vége a több mint másfél éve tartó kanyarójárványnak. Ez derül ki a legutóbbi, múlt heti adatokból: Maros megyében húsz új fertőzéses esetet azonosítottak.

Maros megyében a vírus idén több mint kétszáz személyt érintett, közülük húsz esetben az elmúlt héten mutatták ki a fertőzést. A gócpontokat – azaz ahol egy időben háromnál több új eset üti fel a fejét – főként a Segesvár környékén található roma közösségekben azonosították, Héjjasfalva és Apold községekben, ahol a nyár folyamán májgyulladás ( hepatitisz) gócpontok is kialakultak.

A Vásárhelyi Hírlap megkeresésére a Maros megyei Közegészségügyi Igazgatóság szóvivője, Stelian Caraghiaur elmondta, folyamatosan oltják be a gyerekeket, a rendelkezésre álló vakcina mennyisége jövő tavaszig elégséges. „A védőoltásokat megállás nélkül végezzük. Jelenleg mintegy 4000 adagnyi ROR-szérum van a közegészségügyi hatóság készletén és 4000- et kiosztottunk a családorvosoknak a körzetekbe. Szeptember első két hetére 5300 gyereket azonosítottunk, aki nem kapta meg a vakcinát, közülük 580-nak beadták a kollégák, tehát a múlt hét eleji kimutatás alapján a megyében még 4700 kiskorú kell megkapja a széru- mot. Ezt nehezíti, hogy mindegyre jelennek meg új csoportok, akik korábban nem kapták meg a szükséges ellenszert. A védőoltások elmulasztására nincsenek okok. A Segesvár környéki térség közösségei nagyon rosszul állnak immunitás szempontjából, a nyáron májgyulladás, most pedig a kanyaró fertőz” – tudtuk meg a szakembertől. Arra a felvetésünkre, miszerint egyesek tudni vélik, hogy a nyáron külföldön dolgozó szülők gyerekei fertőződnek meg nagyszámban és ők fertőznek tovább, Stelian Caraghiaur elmondta, hogy va- lóban léteznek ilyen esetek, de csupán mintegy 5 százalékot tesznek ki, tehát nem a külföldön dolgozók a fő okai a járványnak. Az viszont tény, hogy a lakosság megfelelő átoltását gátolja, hogy a szérumot meg nem kapott gyerekek kimutatásában szereplő kiskorúakat nem találják a megadott lakcímen. „Mi végezzük a dolgunkat, a védőoltások beadása folyamatos, és most már elegendő vakcina is rendelkezésre áll. Valóban immár másfél éve tart a járvány, hol csökken, hol megszűnik, hol nő az új esetek száma. Nem tudnám megjósol- ni, hogy mikorra várható, hogy teljesen eltűnik a járvány” – ismertette a szakember.

A védőoltás beadását az érintettek mintegy 5 százaléka utasítja el. Országos szinten mindeddig összesen 9300 kanyarós esetet regisztráltak, közülük több mint 50-et a múlt héten. „A továbbiakban egyre hűvösebb az időjárás, előbb-utóbb megjelennek a meghűlések, ami kedvező talajt biztosít más betegségek terjedésének, mint amilyen a kanyaró” – figyelmeztetett az intézmény szóvivője.

ILLUSZTRÁCIÓ

Még mindig vannak olyan gyerekek, akik nem kapták meg a védőoltást

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.