Kegyelemdöfés a sportkluboknak

Ülésezett a vásárhelyi tanács: több pénz jut az iskolákra, a tömegközlekedésre és a tisztaságra

Vásárhelyi Hírlap - - AKTUÁLIS - SIMON VIRÁG

Élénk vita előzte meg a szeptemberi soros tanácsülésen a marosvásárhelyi költségvetés kiegészítését. A résztvevők közel két órán keresztül tettek módosító javaslatokat és osztották-szorozták a pénzt. Végül mégis az elhangzott módosítások nélkül fogadták el a tervezetben szereplő második változatot, amely értelmében több pénz jut az óvodáknak, iskoláknak, az autóbuszokra és az illegális szeméttároló felszámolására, de egyetlen lejt sem kapnak a nagy sportklubok.

Aközpénzek elosztása eddig sem volt zökkenőmentes, de az elmúlt egy évben a marosvásárhelyi tanácsülések több órásra húzódnak amiatt, hogy szakbizottsági egyeztetések ellenére, az ülésen újabb és újabb módosító javaslatokkal állnak elő. Így volt ez csütörtökön is, amikor az előre (állítólag két alkalommal, összesen 26 órán keresztül) leegyeztetett második variánshoz képest több tíz módosítást kértek a tanácsosok. Elsőként Sergiu Papuc alpolgármester mondta el, hogy a város vezetősége azt szeretné, ha egy nagylélegzetű iskolafelújítás kezdődne el, s a központban és a negyedekben levő tanintézményekben is ugyanolyan korszerű tantermek és körülmények legyenek. Azt is büszkén mondta, hogy az idei költségvetésbe belefoglalt 30 autóbusz helyett 60 megvásárlására lesz pénz a kiigazítás nyomán, s anyagi fedezék lesz arra is, hogy az illegális szeméttelepet teljesen felszámolják, s Marosvásárhely legyen az első megyeszékhely az országban, ahol megoldódik a hulladéktárolási probléma.

Makkai közbeszólt

A hozzászólások során Csiki Zsolt és Radu Bălaș a napköziknek szeretett volna több pénzt, ez utóbbi az iskolai orvosi rendelők költségvetését is szerette volna megemelni. Bakos Levente a sporttermekkel rendelkező iskolák segítségére szeretett volna sietni. Az RMDSZ frakcióvezető-helyettese azt kérte, hagyjanak jóvá pénzt a nagyon nehéz helyzetben levő sportklubok részére, hogy tudják átvészelni a jelenlegi helyzetet. Azt javasolta, hogy a teremlabdarúgó-csapat idén kaphasson 450 ezer lejt, az első ligás női röplabdások négyszáz ezer lejt, a Maros kosárlabdaklub és az ASA labdarúgócsapat pedig fejenként másfél millió lejt. A pénzelosztó javaslatok folytatódtak volna, de Makkai Gergely alpolgármester közbeszólt, nem ér- ti, hogy az előzetes egyeztetések nyomán született költségvetés-kiigazítást miért akarják átírni a tanácsosok. Megkérdezte a városháza főkönyvelőjét, hogy vajon lesz-e pénz minden kérése teljesítésére. Ugyanakkor azt javasolta, hogy hagyják figyelmen kívül a javaslatokat és szavazzák meg a szakbizottságokban elfogadott második változatot.

Értetlenkedő főkönyvelő

Ana Năznean főkönyvelő elmondta, hogy értetlenül áll a tanácsosok javaslatai előtt, hi- szen a költségvetés-kiigazítás második változatát éppen azért készítették el, hogy a szakbizottságokban született egyeztetéseket tartalmazza. Elmondta, hogy azért volt nagyobb mozgástér, mert ebben a változatban a négy sportklub nem kap egyetlen egy lejt sem, miután a prefektúra törvényességi aggályokat fogalmazott meg a támogatásukkal kapcsolatban. Így az eredetileg nekik szánt hétmillió-nyolcszázezer lej egy részét át lehetett csoportosítani, négymillió-hatszázezer lej a tartalékalapot gyarapítja, a többit elkölthetik iskolákra és más- ra. Kihangsúlyozta: a második változást vállalható és életbe ültethető.

A második változat mellett állt ki Cristian Bratanovici szociáldemokrata és Matei Dumitru liberális tanácsos is. Végül az ülésvezető, Benedek Teodora ezt bocsátotta szavazatra, figyelmen kívül hagyva az előző másfél órában elhangzottakat. A költségvetés kiigazítás második változatát három nemmel ( POL-tanácsosok) és egy tartózkodással ( Sebastian Pui, PNL) egyöntetűen elfogadták.

FOTÓ: BODA L. GERGELY

A tanácsosok a költségvetés-kiigazítás második változatát fogadták el

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.