Az ujja mögé bújik a bukaresti külügyminisztérium

Vásárhelyi Hírlap - - AKTUÁLIS - SZUCHER ERVIN

Képmutatásnak tartja a román külügyminisztérium magyarázkodását, miszerint csupán procedurális okok miatt támadta meg a luxemburgi bíróságon a Minority SafePack nevű kisebbségvédelmi polgári kezdeményezést, Vincze Lóránt. „Ne bújjunk az ujjunk mögé, nem procedurális, hanem politikai okok miatt tette. Románia mindenképpen meg akarja akadályozni, hogy a kisebbségi jogok uniós kompetenciákká váljanak” – jelentette ki a tegnap Marosvásárhelyen az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója ( FUEN) elnöke. Amint beszámoltunk róla, a FUEN javaslatának beterjesztése időpontjában még Sorin Grindeanu volt a miniszterelnök, aki az RMDSZ-szel folytatott tárgyalások során többször megígérte, hogy nem fogja megtámadni az Európai Bizottság határozatát. Vincze Lóránd szerint amennyiben Románia maradéktalanul teljesítené a közösségi jogok tiszteletben tartását, nem avatkozna az európai őshonos nemzeti kisebb- ségek jogaiért indított perbe, ugyanakkor nem akadályozná a katolikus iskola működését vagy a törvény által is előírt önálló felsőfokú oktatás szervezését. „Ha valóban így lenne, nem lenne szükség magára a mentőcsomagra sem” – véle- kedett a FUEN vezetője. Vincze azt is nyomatékosítani kívánta, hogy a per beindításához szükséges egy millió aláírások megszerzésén túl az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója komoly lobbimunkát folytat a tagországok sorában.

A brüsszeli politikus a tegnap találkozott Péter Ferenccel, az RMDSZ Maros megyei elnökével, aki úgy vélte: az erdélyi magyarság történelmi lehetőség előtt áll, amikor meggyőzheti az Európai Uniót az őt ért sérelmekről. A politikus három, aránylag friss példát is sorolt: a római-katolikus iskola működésének ellehetetlenítését, a kétnyelvű utcanévtáblák kifüggesztésének megtagadását, illetve a meglévők eltávolítását, valamint a polgármesterek és önkormányzatok zaklatását a községháza felirat, valamint székely zászló kitűzése miatt.

Mint ismert, az egyes kisebbségi jogok EU-s kodifikálását kezdeményező polgári kezdeményezés bejegyzését korábban elutasította az Európai Bizottság, de elutasító határozatát a kezdeményezők megtámadták az EU luxemburgi bíróságán, és pert nyertek. Ezt követően márciusban az EB megállapodott a kezdeményezőkkel a javaslatcsomag részleges bejegyzéséről.

FOTÓ: BODA L. GERGELY

Péter Ferenc szerint az erdélyi magyarság történelmi lehetőség előtt áll

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.