Szórakozás és tanulás katedra és napló nélkül a Gyermekek palotájában

Vásárhelyi Hírlap - - AKTUÁLIS - HAJNAL CSILLA

Mint mindig az elmúlt hatvan évben, idén ősszel is megnyitja kapuit a Gyermekek palotája Marosvásárhelyen. Pénteken 17 óráig még lehet iratkozni az itt induló díjmentes foglalkozásokra, körökre, amelyek október 2-án, hétfőn kezdődnek. Idén norvég nyelvtanfolyam is indulhat, ha öszszegyűl a megfelelő létszám.

Van, aki még Pionírházként vagy Tanulók Házaként emlegeti azt a Hosszú utcai épületet, amely hatvan éve fogadja az óvodásokat és iskolásokat. Ma a Gyermekek palotája néven ismert intézményben a nyári vakációt követően ismét beindulnak a tanfolya mok, többek között idegen nyelveket, hajó- és repülőmodelle- zést, sportot, különböző táncokat, zenét, képzőművészeti fortélyokat, valamint számítástechnikát oktatnak a 4–18 év közötti gyerekeknek. A teljes jegyzék az intézmény honlapján (www.palatulcopiilor. ro) olvasható.

Ebben a tanévben a norvég nyelvoktatás számítana újdonságnak, feltéve ha összegyűl a megfelelő létszám – tájékoztatott az intézmény igazgatója, Iolanda Cătinean. Mint mondta, évről évre egyre több szülő íratja be gyerekét valamely szakkörre, tavaly előtt 2400 óvodás és iskolás vett részt a tanfolyamokon, de tavaly például már 2700 gyereket írattak be a marosvásárhelyi körökre. A legmenőbb tanfolyamok kö- zé tartoznak a modern táncok és a canto-szak, ezen belül is a gitároktatást választják a legtöbben, vannak 3-4 éves kicsik is, akiket főként valamilyen táncoktatás érdekel – tájékoztatott az intézményvezető. „Azért ajánlom az ilyen fajta foglalkozásokat minden gyereknek, mert ez egy nemformális tanulási lehetőség, ahol nincs katedra és napló, ezért a tanár és a diák viszonya is más, sokkal szabadabb” – fejtette ki Iolanda Cătinean.

Marosvásárhelyen az elmúlt évben a művészeti jellegű tanfolyamokra, a táncoktatásra, zenei körökre, valamint a német és angol nyelvkurzusokra jelentkeztek a legtöbben.

A tanfolyamok hivatalos nyelve román, de a tanárok legnagyobb része beszél magyarul, szinte mindenhol vegyes anyanyelvű csoportok álltak össze, így kétnyelvűek a kurzusok. A gyerekek, fiatalok hetente két- három órát töltenek az intézményben, ahol a szórakoztató és képességfejlesztő tevékenységek keretében kis közösségek alakulnak, ráadásul teljesítmény- szorongás nélkül lépnek be a „palota” kapuján. Négy szakkörrel indult az intézmény 1949-ben, és 1989ben 23 tanfolyamot szerveztek, jelenleg tizenöt foglalkozásra várják a gyerekeket.

ARCHÍV FELVÉTEL: BODA L. GERGELY

Kétnyelvűek a kurzusok

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.