Vészharang helyett sms?

Nehezen kivitelezhető a kormány egységes riasztási rendszerre vonatkozó elképzelése

Vásárhelyi Hírlap - - KITEKINTŐ - BÍRÓ BLANKA, SZUCHER ERVIN

Hiába hangzik jól a kormány terve, miszerint egy országos rendszer révén mobiltelefonon értesítenék a lakosságot a közelgő ítéletidőre, amíg egész falvakban nincs térerő, az elképzelés a gyakorlatban nem sokat érne.

Amásfél hete, szeptember 17- én Erdélyre váratlanul lesújtott, halálos áldozatokat is követelt ítéletidő kapcsán szerzett tapasztalatokból kiindulva messzemenően időszerű és hasznos lenne a kormány elképzelésének megvalósulása, miszerint az ország minden pontjára kiterjedő, egységes rendszert vezetnének be, amely által a lakosságot rövid időn belül értesíthetnék a közelgő szélsőséges természeti jelenségekre. A Mihai Tudose vezette kabinet konkrétan mobiltelefonos gyorsriasztási rendszer kidolgozását javasolta, eszerint a polgárok sms-ben kapnának figyelmeztetést, a Krónikának nyilatkozó illetékesek azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy egy ilyen szisztéma létrehozását egészen prózai hiányosságok akadályozzák, például az, hogy számos térségben még mindig nincs térerő. Erre nemrég Vass Levente Maros megyei parlamenti képviselő hívta fel a figyelmet, aki Mihai Tudose bejelentése után arra kérte a megye településeinek vezetőit, mérjék fel és jelezzék, hol nincs egyáltalán mobiltelefonos térerő. A felhívás utáni első 24 órában már 34 vidéki településről jelezték a hiányosságot. „Szerintem mindannyian egyetértünk abban, hogy a kormány kezdeményezése jó, hiszen szükség van hatékony értesítési rendszerre. Felmerül viszont a kérdés, hogy mi történik azokkal a lakosokkal, akik lefedettség nélküli térségben élnek?” – tette fel a kérdést az RMDSZ politikusa. Az egyik ilyen „fekete folt” a Marosvásárhellyel majdnem öszszenőtt Székelykakasd. A községközpont Maroskeresztúr polgármesteri hivatala jelezte is az Orange mobiltelefonszolgáltatónak a gondot, a cég viszont válaszában azt állította: munkatársai kimentek a helyszínre, méréseket végeztek, és mindent tökéletesnek találtak. „Ezek szerint a mintegy 1300 kakasdi előfizető telefonjával van gond” – jegyezte meg Palkó Attila településmenedzser. Vass Levente szerint – az sms-alapú riasztási rendszertől függetlenül – a 21. században elfogadhatatlan, hogy ne legyen minden településen térerő. Éppen ezért az általa kezdeményezett felmérés után egyeztetni fog a műszaki probléma szakértőivel, illetve telefonos szolgáltatókkal.

Vákár: a hagyományos módszerek hatékonyabbak lehetnek

Vákár István, a Kolozs megyei tanács alelnöke is egyetért azzal, hogy az egységes riasztórendszer technikailag nehezen kivitelezhető, ő azt a problémát emelte ki, hogy a különböző régiókat eltérő mobilszolgáltatók fedik le, ezeket valahogyan össze kellene hangolni. Vákár lapunknak azt is elmondta: erről már több rendben is egyeztettek a készenléti felügyelőség szakembereivel. A Körösök környékén például alig működik a Vodafone és az Orange hálózat, a Digikártyás mobiltelefonok azon- ban jól üzemelnek. A megyei önkormányzat alelnöke arra is kitért, hogy a jelenlegi országos tájékoztató rendszer rendkívül bonyolult: a meteorológusoknak előbb saját központi hivatalukat kell értesíteniük, onnan visszaküldik a riasztást a prefektúrákra, amely továbbítja azt a polgármestereknek. Vákár rámutatott: ez számos kockázatot rejt, például hétvégeken előfordult, hogy a polgármester nem volt telefonközelben, így későn kapta meg a riasztást, nem továbbította azt időben, ezért az üzenet nem jutott el a veszélyeztetettekhez. A politikus úgy véli: inkább a hagyományos riasztási módszereket, például a kézzel működtetett szirénákat kellene ismét bevezetni, vagy vészhelyzet esetén meg kellene kongatni a harangokat, hiszen ezek áramszünet idején is bevethetők. „Egy óránként 150–160 kilométeres sebességgel haladó vihar esetén különösen gyors riasztásra van szükség, hiszen amikor egy vihar alkalmából például telefonon elérték a bánffyhunyadi illetékeseket, a helybeliek jelezték, hogy már tombol a vihar” – magyarázta Vákár István.

Bihar megyében évek óta működik GPS-rendszer

Bihar megyében jobb a helyzet, ugyanis az országban elsőként ültettek gyakorlatba olyan rendszert, amely riasztás esetén azonnali műholdas helymeghatározást (GPS) tesz lehetővé. A katasztrófavédelmi projektet Hajdú-Bihar megyével közösen valósították meg évekkel ezelőtt – tudtuk meg Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnöktől. Már kezdetektől fogva 90 százalék fölötti lefedettséget tudtak elér- ni. A szisztéma által a falvak elöljáróit, az egészségügyi ellátó központokat és a készenléti egységeket tudják azonnal mozgósítani, a helymeghatározás pedig fordítva is működik, azaz ha valakitől segélykérés érkezik, egyből be tudják mérni a koordinátáit, vagyis, hogy pontosan hol tartózkodik. A mobiltelefonos lefedettség nem működik enynyire jól a megyében, például a hegytetőkön nincs térerő. A továbbiakban ugyanakkor két hegyimentőpontot is létre fognak hozni, ahonnan baleset bekövetkeztekor azonnal továbbítják az adatokat az érintett hatóságoknak és intézményeknek, így gyorsabban érkezik a segítség. Pásztor Sándor lapunknak leszögezte: a katasztrófavédelem terén minden fejlesztés hasznos és hatékony, ezért abban bíznak, hogy a kormány komolyan veszi a riasztórendszer kiépítését, így további beruházásokra lehet számítani.

Az azonnali riasztásos technológia egyébként nem újszerű, számos országban van példa arra, hogy mobiltelefonos vagy internetes oldalakat működtető szolgáltatók központi beavatkozás vagy igénylés nélkül figyelmeztetik előfizetőiket, látogatóikat a szélsőséges időjárás közeledtére. Magyarországon például közel egy évtizede, 2008 óta működik a Viharjelzés webszolgáltatás, amelyet ingyen le lehet tölteni Android és iOS operációs rendszerre. Romániában eközben nem csak az elszigeteltebb településeken jelent gondot a térerő hiánya, sok helyen ugyanis a főútvonalak mentén, hosszú autópálya-szakaszokon sincs lefedettség.

ARCHÍV FELVÉTEL: VERES NÁNDOR

Jobban szól? Vákár István szerint a hagyományos riasztóberendezéseket kellene ismét bevezetni

Magyarországon közel tíz éve működik meteorológiai előrejelzésre épülő riasztórendszer

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.