Támogatás a gazdáknak

Megszületett a döntés az állattenyésztési ágazatnak kiutalandó összegekről

Vásárhelyi Hírlap - - AGRÁRVILÁG - BAKÓ ZOLTÁN

1,8 milliárd eurót kapnak a romániai gazdák támogatásként a 2017-es évre a növénytermesztési ágazatban és általában az állattenyésztők, valamint a juh- és kecsketenyésztők csatolt támogatásként, adta hírül a szakminisztérium.

Az egységes területalapú támogatás alsó értéke 97,24 euró hektáronként, a visszaosztott támogatás 5 euró/ha az első intervallumra 1-5 hektáros területekre, 48,32 euró/ ha a második intervallumban 5 és 30 hektár közötti területekre, a zöldítésért járó támogatás pedig 57,17 euró hektáronként. A fiatal farmereknek járó támogatás 24,3113 euró/ha. A közvetlen kifizetésekre a növénytermesztési ágazat 1,574 milliárd eurót kap, amiből 919,14 milliót a közvetlen területalapú támogatások kifizetésére és 97,07 milliót a visszaosztott támogatások kifizetésére. Zöldítésre 540,4 millió eurót osztanak ki, 18,01 milliót pedig a fiatal farmerek támogatására.

Az állattenyésztési ágazatra is megszülettek a kiutalandó összegek. 24,08 milliót kapnak a tejágazatban a szarvasmarhatartók, 101,2 milliót a húsmarhákat tenyésztő gazdák, 50,78 milliót a juh- és kecsketenyésztők. Az összegeket a feldolgozásra leszállított, vagy közvetlenül értékesített tejmennyiség, a támogatásra jogosult szarvasmarha-állomány nagysága, valamint az anyajuhok és -kecskék száma alapján arányosan határozták meg. Ugyanakkor a kormány még 48,5 millió eurót is jóváhagyott közvetlen kifizetésként a juhés kecsketámogatásokra a csatolt támogatási forma keretében. Ezt az összeget a támogatásra jogosult állatok számának a teljes támogatási összeghez viszonyított arányában állapítják meg.

Október 16-tól

Amint azt már korábban is jelezték, a kifizetések október 16-án kezdődhetnek el. Amint a kormány hivatalos közleményében szerepel, ettől az időponttól a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) elkezdheti kifizetni valameny- nyi támogatási forma előlegét, és december 1-jétől megkezdik az előleg és a megítélt teljes összeg közötti különbség folyósítását, amennyiben a támogatások haszonélvezői teljesítették valamennyi feltételt a támogatáshoz való jogosultság tekintetében. A kifizetéseket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium számára a 2017es és 2018-as évre megállapított költségvetési összegek arányában folyósítják. A kifizetések lejben történnek, az Európai Központi Bank 2017. október 1. előtti valutaárfolyamának megfelelően.

Különleges támogatás

Maros megyében több mint ezer tejet termelő gazda részesül különleges tejtámoga- tásban. Amint az APIA megyei igazgatója, Ovidiu Săvâșcă tájékoztatott, ezt a támogatást a kisszámú tehénnel rendelkező gazda kapja, olyanok, akik eddig nem részesültek semmilyen tejtermelői támogatásban. Megyénkben közel 1200 ilyen értelmű kérés hagytak jóvá olyan gazdáknak, akik több mint 5300 fejőstehenet tartanak. A támogatás állatonként 227 eurót jelent, ami több mint ezer lejt tesz ki. Ezeket az összegeket e hónap végéig fizetik ki. A 3 és 9 fő közötti állatlétszámmal rendelkezők kaphatták meg ezt a támogatási formát. Maros megye országos szinten a második helyen áll e tekintetben, úgy a benyújtott kérések, mint a jóváhagyott összegek tekintetében.

FOTÓ: SZIGETI VAJK ISTVÁN

A gazdáknak szükségük van a támogatásra, hogy időben elkezdhessék az idénymunkálatokat

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.