Rohamosan hanyatlik a szarvasmarha-tenyésztés

Vásárhelyi Hírlap - - AGRÁRVILÁG - B. Z.

Az elmúlt évtől az idei év közepéig drasztikusan csökkent az ország szarvasmarha-állománya az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint. Az idén június elsején a teljes állomány 3,3 százalékkal, a törzsállomány 2,5 százalékkal volt kisebb, mint 2016. június 1-én. Az idén 2,01 millió szarvasmarha volt a nyilvántartásokban, 68 949 fővel kevesebb, mint az előző év ugyanazon napján. A törzsállomány 1,28 millió fő volt az idén az említett dátumon, ez pedig 33.267 fővel kevesebb, mint egy évvel korábban. Ez azt jelenti, hogy a csökkenés elméletileg összesen 102 216 főt jelent. A hivatal 11 997 állatfarmon vizsgálódott, ezek közül 1009 volt jogi személyiséggel rendelkező, 10 988 pedig magángazdaság.

A csökkenéshez minden bizonnyal nagy mértékben járult hozzá a tejkvóta megszüntetése, ami a tej felvásárlási árának rohamos csökkenéséhez vezetett. Nagyon sok tehenes gazda már nem tudta a feldolgozók túlnyomó része által fizetett 0,5-0,6 lejes literenkénti áron előállítani a tejet, ezért úgy döntöttek, hogy felszámolják, vagy minimálisra csökkentik az állományt. Nagyon kevesen voltak, akik meg- próbáltak átállni a húshasznosítású szarvasmarha-tartásra.

Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy nálunk nagyon alacsonyak a támogatások. Legalábbis az unióbeli partnerekéihez viszonyítva. Egy korábbi (2015-ös) tanulmány összehasonlította a romániai és a bulgáriai gazdák által kapott támogatási összegeket, s az derült ki, hogy a legtöbb tételnél mi vagyunk hátrányban, annak ellenére, hogy a két ország (mező)gazdasági potenciálja szinte egyező, s mindkét ország egyszerre lett uniós tagállam. Csupán néhány adatot villantunk fel ebből a tanulmányból, azzal a megjegyzéssel, hogy az abszolút számok változtak ugyan, de az arányok megmaradtak, így az összehasonlítás hiteles, és a romániai gazdák elégedetlensége is jogos.

Az említett évben a bolgár gazda 82,34 eurót (162,02 lévát) kapott hektáronként területalapú támogatásként, míg a romá- niai csak 79,73-at. Visszaosztott támogatásként a szomszédoknál az első 30 hektárra 77,11 eurót fizettek hektáronként, míg nálunk 5 eurót az 1–5 hektár közötti területekre, és 51 eurót hektáronként az 5–30 hektár közöttiekre. Zöldítési támogatásként ott 65,04, nálunk csak 59,12 eurót fizettek hektáronként. Valamivel jobb volt a helyzet nálunk a szarvasmarha-támogatás terén, de ott differenciált támogatási rendszer volt ebben az ágazatban. Viszont nagy volt a lemaradásunk a juh- és kecsketámogatás terén. Míg a bolgár tenyésztő 40,02 eurót kapott állatonként, nálunk a juhtenyésztőnek 7 euróval szúrták ki a szemét. Ők bivalyonként 260,25 eurót kaptak, a mi gazdáink 190-et. És hiába volt valamicskével nagyobb nálunk a szarvasmarhákra adott támogatás, ha a marha takarmányozására szolgáló területre jóval kevesebbet kaptak a mi gazdáink, mint a bolgárok.

FOTÓ: PÁL ÁRPÁD

Fogyatkozó tehenek a legelőkön

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.