Klasszikusok tárlata a Kultúrpalotában

Vásárhelyi Hírlap - - HÍVOGATÓ - ANTAL ERIKA

A Kul túrpalota legfelső emeletén látható a Bernádygyűjtemény, a magyar klaszszikusok állandó kiállítása. A Marosvásárhelyen őrzött értékes műalkotások nagyobb részét letétbe kapta a város 1913-ban Bernády György közbenjárására a budapesti Szépművészeti Múzeumtól, ám az 1920-as hatalomváltást követően az eredeti, jogos tulajdonos soha nem kapta azokat vissza. A közelmúltban sikerült tisztázni a tulajdonjogot, és most már végérvényesen Marosvásárhelyé maradtak a festmények. Tulajdonképpen Bordi András festőművésznek, egykori igazgatónak köszönhető, hogy ma is léteznek ezek az értékes alkotások, ugyanis a második világháborúban nem engedte „ kimenekíttetni” azokat, inkább elrejtette, hogy itthon vészeljék át a háborús korszakot. Azt a vonatot ugyanis, amely számos értéket szállított, például a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum tárgyait is, bombatalálat érte, és minden elpusztult. A képtár 2000 óta újból úgy látható, ahogy annak idején berendezték, szebbnél szebb festmények, a legnagyobb magyar művészek alkotásait mutatja be.

Érdemes egy fél délelőttöt rászánni és végignézni a tárlatot, amely sok látnivalót nyújt, olyan festők műveit, amelyekről sokat beszélnek a művészettörténészek, vagy már az iskolai tankönyvekből ismertek. Mindenki megtalálhatja a saját kedvencét, elidőzhet előtte, tanulmányozhatja, gyönyörködhet benne, esetleg utána olvashat, hogy mikor, hol és miért is festette a művész azt a képet.

Például ott látható Thorma János Tessitori Nóráról, a híres színésznőről festett arcképe, a Bordi András által festett Bernády György-portré, Pataky László: Krumpliszedők című nagyméretű alkotása, Liezen Mayer Sándor: Alvó Vénusz, Vaszary János: Ádám és Éva, Páczka Ferenc: Guggoló aszszony, Gyárfás Jenő: Öreg székely, Munkácsy Mihály: Mosónők, Paál László: Erdő mélyén, Zichy István: Szent Margit legendája, Ferenczy Károly: Krisztus sírbatétele, valamint Barabás Miklós, Lotz Károly, Fényes Adolf, Dósa Géza, Éder Gyula, Jendrassik Jenő, Kardos Gyula, Poll Hugó és még sok más, a magyar klasszikusok közé tartozó festő alkotása.

FOTÓ: ANTAL ERIKA

Magyar klasszikusok alkotásaiért érdemes végignézni a tárlatot

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.