Csillagvizsgáló a Somostetőn

Marosvásárhely egyik testvértepülése, a magyarországi Baja adta az ihletet

Vásárhelyi Hírlap - - AKTUÁLIS - SIMON VIRÁG

Planetárium és csillagvizsgáló lesz a marosvásárhelyi Somostetőn, a volt trafóállomás helyszínén. A tervek szerint az épület földszintjén egy fogadószobát alakítanak ki, az első emeleten egy planetárium kap helyet, amely oktatásra is használható, s legfelül rendezik be az obszervatóriumot, ahol különböző távcsövekkel lehet majd – felügyelet alatt – megfigyelni a holdat és a világűrt.

Marosvásárhely egyik testvértelepülésén, Baján egy Európa-szerte neves csillagvizsgáló van, amit még a kommunizmus idején építettek az oroszok és azóta is igen népszerű a helyiek és az oda látogatók körében. Csegzi Sándor, a polgármester tanácsadója is járt ott, s akkor született meg az ötletet, hogy egy ahhoz hasonlót valósítson meg Marosvásárhelyen is.

Az idén nem készül el

„Az egyetemen nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy ne csak formális, épületbe zárt oktatás legyen, hanem kivigyük a nevelést, a felkészítőket a város különböző tereire, részeire. Minden tér alkalmas az oktatásra, s ez bebizonyosodott az előző években szervezett rendezvényeinken, amikor parkolókban, a Ligetben és szerte a városban más helyeken tartottunk bemutatókat. Marosvásárhelynek egy előnye, hogy van Somostetője, állatkerttel, erdővel, s ez is kiválóan alkalmas arra, hogy a tanórákat vagy különböző képzéseknek helyet adjon. A Csillagvizsgálót is oda képzeltük el, s ennek érdekében már 2015-ben léptünk. Akkor fogadta el a helyi tanács a megvalósíthatósági tanulmány elkészítését, azt szerettük volna, hogy idén el is készüljön az egész épület, de a költségvetés másképp alakult, így csak a tervezés és a munkálatok egy része lesz meg” – mondta az ötletgazda Csegzi, aki a Kulturális Tudományegyetem igazgatója is.

Mobil távcsövet terveznek .

A kisvonat végállomásának szomszédságában levő volt trafóházat már a Somostető általános átrendezésekor átalakították, jelenleg is komoly felszerelések vannak benne, mérőműszerek az alsó szinten, fent pedig egy kilátóterasz. A tervek szerint az osztályteremnyi épületet fogják felfele bővíteni, s akkor majd a földszinten egy fogadószoba lesz, az első emeleten egy planetárium, amelyben vetítések lesznek és kiválóan felhasználható majd oktatásra, s legfelül lenne az obszervatórium, ahol különböző távcsövekkel lehet majd, felügyelet alatt megfigyelni a holdat és a világ- űrt. „Azt szeretnénk, hogy egy mobil távcső is legyen, hogy ne csak itt, ahol azért elég nagy a légszennyezettség, lehessen az égitesteket megfigyelni, hanem más helyszíneken is. Fontosnak tartom, hogy minél több fiatal jobban megismerje a világűrt, a csillagokat, alapos tudást szerezzen ezekről, hiszen ez hasznukra válik majd a jövőben. Biztos vagyok benne, hogy a planetárium és a csillagvizsgáló iránt is nagy lesz az érdeklődés és sok értékes és hasznos rendezvényt tarthatunk majd ott” – mondta Csegzi Sándor.

Népszerű járdacsillagászat

A csillagvizsgálás iránt bizonyára lesz érdeklődés, hiszen nagy sikere volt a tavaly megszervezett járdacsillagászatnak is. Ezt a vásárhelyi 7-es számú általános iskola udvarán tartották, s profi és amatőr csillagvizsgálók hoztak távcsöveket és mutatták be a holdat és különböző csillagokat és beszéltek róluk. Az iskola igazgatója, Körtesi Sándor, aki maga is szereti a csillagászatot és távcsöve is van, érdeklődésünkre elmondta, hogy nagyon jó ötletnek tartja, hogy csillagvizsgálót építsenek Marosvásárhelyre. „Nem tudom, hogy a helyszín megfelelő-e, de remélem, hogy szakszerű csillagvizsgálót építenek, amelyben, akárcsak Kecskeméten vagy másutt földrajzórákat is lehet tartani, s megmutatni mindazt a diákoknak, amiről eddig csak beszéltünk, vagy vetítettünk”. Az igazgató szerint nagy volt az érdeklődés a járdacsillagászat iránt is, így bizonyára egy profi obszervatórium nagy sikernek örvend majd.

FOTÓ: HAÁZ VINCE

Nagyon népszerű volt a Marosvásárhelyen megszervezett járdacsillagászat

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.