Ánia veszítette el legtöbb polgárát az Európai Unióban

Vásárhelyi Hírlap - - ÁLIS -

ópai Unió országai köniának volt a legnaányú lakosságvesztébbi évtizedben: államak 17 százaléka távoöldre, az elvándorládinamikája tekintetévilágszinten a máson áll, Szíria után – muuciana Lăzărescu, a bebeilleszkedését vizsezet (CDCDI) kutatója. ber a fiatal munkaerő ról szóló, Bukarestben nemzetközi konferenta fel a romániai migrámatokat: előadását hétette a román sajtó. Z becslései szerint a rocsatlakozás (2007) óta román állampolgár kölaz országból. A bevánolról sem kompenzál év végén 117 ezer külföldit tartottak nyilván Romániában, közülük 3900 volt menedékkérő részle

Az Európai Unióban Romániában az egyik legalacsonyabb a nem uniós rezidensek aránya csak Szlovéniában és Szlovákiában alacsonyabb az arány. A Romániába érkező bevándorlók alig sel: a legtöbben (43 százalék) családegyesítés címén vagy egyetemi hallgatókként kérnek tartózkodási engedélyt.

Az ország nem vonzó az Európán kívülről érkező külföldiek számára, akiket a nyelvi akadályok mellett az alacsony bérezés és a beilleszkedésüket segítő intézmények hiánya is eltántorít – mutatott rá a szakember.

Az országos statisztikai intézet február közepén közölte: tavaly csaknem 70 ezerrel csökkent Románia lakossága, és ez a szám 25 százalékos növekedést jelent az előző évi népességfogyáshoz képest.

A természetes népszaporulat 25 éve, 1992-ben került negatív tartományba Romániában, azóta egyre súlyosbodik a népességfogyás, a szakemberek pedig a mutatók to

FOTÓ: GECSE NOÉMI

Az ország lakosságának tizenhét százaléka távozott külföldre

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.