„Pobednik” ostaje nakrivljen

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - Mr

SATBILNO - “Pobednik” na Kalemegdanu, jedan od simbola Beograda, ostaće nagnut na jednu stranu i nakon završetka višemesečnih radova na platou koji ga okružuje.

Zamena pločica ispred spomenika počela je još prošle jeseni, kraj je planiran za petak 15. jul, ali sam “Pobednik”, za koji se i golim okom može utvrditi da je malo nakrivljen, nije diran. Tokom izvođenja ovih radova Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda inicirao je izradu ekspertskog mišljenja o njegovom stanju, za šta je bio zadužen Građevinski fakultet. Međutim, da bi se realizovale mere zaštite koje su predložili ugledni stručnjaci, neophodno je izraditi projekat.

- Ispravljanje spomenika se nije ni razmatralo, već samo njegova stabilizacija u stanju u kome se nalazi. To će, ipak, biti tema projekta koji će se time i baviti - kažu iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Podsećamo, Zavod je potvrdio da se spomenik pomera, kao i da je u nagnutom položaju već stabilizovan 1996. godine kada je urađeno ojačavanje temelja.

Beogradski pobednik

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.