Windows 10 besplatan do 29. jula

24 Sata (Serbia) - - DIGITAL - U. Jelić

SISTEM - Ostalo je još malo vremena da odlučite da li je Windows 10 idealna opcija za vas, a nakon tog datuma njegova cena će iznositi 119 dolara (Windows 10 Home).

Zbog toga smo rešili da vam sastavimo listu svih dobrih i loših strana novog operativnog sistema i pomognemo vam da lakše donesete odluku. Mnogi korisnici odbili su da instlairaju Windows 8 jer je zahtevao poseban nalog kako bi mogao da se koristi. Dobre vesti su da Windows 10 ne zahteva poseban nalog.

VIŠE NEMA MEDIA CENTRA

Majkrosoft je odlučio da eliminiše tu aplikaciju i mogućnost puštanja DVD sadržaja na kompjuteru ili laptopu. Kompanija tvrdi da je jako mali broj ljudi koristio tu aplikaciju.

LOŠ ZA STARI SOFTVER

Stariji kompjuteri i softver dizajnirani da rade na ranijim operativnim sistemima neće uvek raditi kako treba nakon nadogradnje na Windows 10.

BRIGA OKO PRIVATNOSTI

Windows 10 biće dostupan kao potpuno besplatna nadogradnja korisnicima verzija Windows 7 i 8 do 29. jula, a nakon toga cena će mu biti 119 dolara. Majkrosoft je 2015. godine predstavio svoj potpuno redizajnirani operativni sistem.

Jedan od ključnih razloga zbog kojih Majkrosoft insistira da svi pređu na novi operativni sistem odnosi se na ogromnu količinu podataka koju pokušava da izvuče od novih korisnika. Iako je to moguće sprečiti u podešavanjima, u tom slučaju personalizovani servisi kao Koratana - koji se oslanjaju na upoznavanje navika korisnika neće biti toliko efikasni.

IZBAČENI DESKTOP GEDŽETI

U pitanju su mali alati koji se nalaze na ekranu i koji prikazuju određene podatke kao što su najnoviji medijski naslovi. Majkrosoft smatra da gedžeti mogu da naštete kompjuteru, pristupe dokumentima na njemu ili promene svoje funkcije u bilo kom trenutku i zato su izbačeni iz Windowsa 10.

NE TREBA VAM NALOG

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.