80 GODINA

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - M. Ljuna

Beogradski zoo-vrt juče je napunio 80 godina. Vrt je na Petrovdan 1936. godine svečano otvorio tadašnji gradonačelnik, industrijalac Vlada Ilić.

JUBILEJ - Vrt dobre nade ima između 1.500 i 1.600 stanara, pripadnika oko 180 različitih vrsta, a predstoje mu mnoge novine. Završava se sa radovima na kavezu za velike ptice, a izgradnja objekta za pingvine verovatno će biti gotova ove jeseni. Iako se godinama pričalo o mogućem preseljenju Vrta na periferiju, on je na radost Beograđana ostao zaštitni znak Kalemegdana.

- Ispunili smo želju Beograđana koji su u anketi izrazili želju da vide pingvine i zato gradimo pingvinarijum u koji ćemo uložiti 250.000 evra. On će biti gotov na jesen - rekao je gradonačelnik Siniša Mali i dodao da će zadatak direktora Zoo-vrta biti da od 350.000 posetilaca vrt svake godine ima barem pet odsto više.

Tokom burne istorije vrt je dva puta bombardovan, a aligator Muja, koji se danas smatra najstarijim živim aligatorom na svetu, jedini je preostao od stanovnika koji su preživeli bombe 1941. i 1944. godine.

Životinje u Beogradskom zoološkom vrtu mažene su i pažene i milina im je na tropskim temperaturama. Tako polarni medved Cezar svaki dan jede salatice i osvežava se u bazenčetu, usput neumorno pozirajući svim posetiocima.

- Cezar ima 32 godine i mešanac je polarnog medveda i kodijaka, najvećeg mrkog medveda koji postoji. Sada, kada su visoke temperature, hranimo ga voćem i povrćem. Dnevno pojede oko 25 kilograma hrane, a prosto obožava zelenu salatu i kruške. Kada je ovako toplo, lagana hrana mu je super i zbog detoksikacije. Glavni obrok dobija ujutru, a preko dana mu sledi prihrana - kaže za „24 sata” Dragan Novaković, njegov neumorni hranilac.

Dok je Cezar otplivavao krug u

bazenu osvežavajući se, saznali smo i da je on verovatno najjača zver u Vrtu.

- On svojom šapom može da usmrti bivola, ali je u stvari veoma miran. Na ovim tropskim temperaturama obožava da se kupa ne samo u bazenu već i kada ga polivamo šmrkom - priča Novaković.

Nešto malo dalje i slonica Tvigi je spas od vrućine pronašla u brčkanju. Dok su se znatiželjni posetioci tiskali oko kaveza ne bi li je pozdravili, njeni čuvari su je kupali i osvežavali na tropskih 35 stepeni. Tvigi je uživala više od svih nas koji smo joj se divili.

Slonica Tvigi je juče na plus 35 uživala više od većine Beograđana

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.