Putin počistio 50 oficira

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SV - Mp

TAKTIKA - Ruski predsednik Vladimir Putin ugledao se na Staljinovu taktiku i otpustio "svakog komandanta baltičke flote". Najmanje 50 oficira, uključujući i viceadmirala Vikotra Kravčuka, otpušteni su u staljinovskom stilu, pišu britanski tabloidi.

Oni se pozivaju na moskovske prozapadne medije i navode da su oficiri otpušteni jer su odbili da se suprotstave zapadnim brodovima. Drugi ruski mediji spekulišu da je glavni razlog čistke pokušaj da se prikrije sudar ruske podmornice i poljskog plovila.

Povećan broj performansi ruske vojske, kao i NATO vežbi u Baltičkom moru takođe imaju veze sa tim, prenose mediji. Trenutno se u međunarodnim vodama i na nebu odvijaju igre na ivici rata.

- Prema pojedinim nagoveštajima, zujanje ruskog "Su-24" bombardera oko američkog broda "Donalda Kuka" trebalo je da bude samo deo šireg opsega ruskih provokacija protiv zapadnih brodova u Baltiku - kaže Piter Kaots, analitičar međunarodnih odnosa.

Krajem juna iz Moskve je saopšteno da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu smenio komandanta i načelnika štaba Baltičke flote zbog ozbiljnih propusta u borbenoj obuci i netačnog predstavljanja stvarnog stanja stvari.

Šojgu je smenio komandanta flote Viktora Kravčuka i njegovog načelnika štaba Sergeja Popova zbog zanemarivanja dužnosti i distorzije realnog stanja stvari.

- Na osnovu analize i diskusije na kolegijumima, komandant Baltičke flote, načelnik štaba flote i još niz zvaničnika zbog ozbiljnih nedostataka u borbenoj obuci kao i netačnog predstavljanja stvarnog stanja u izveštajima suspendovani su sa svojih dužnosti. Oni će biti otpušteni iz vojne službe - saopšteno je 29. juna iz ruskog ministarstva odbrane.

Šojgu nije potvrdio da je otpušteno 50 oficira što bi bila najveća čistka još od Staljinovog doba.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.