Eliti Evrope!

24 Sata (Serbia) - - ET / EKONOMIJA - N. Košak

znao za takmičenje i odmah se prijavio jer sam verovao da mi je rad dobar. Najpre sam izabran u top tri, a pored mene za najbolju disertaciju su se borili i kandidati iz Danske i Španije - objašnjava Todosijević.

To takmičenje, koje se održava u Poljskoj, jedno je od najrigoroznijih na svetu. - Nakon izlaska liste od top tri kandidata, svi smo bili pozvani u Poznanj kako bismo prezentovali radove pred stručnom komisijom. Stručni tim je nakon prezentacije pokušavao pitanjima da nam pronađe slabe tačke. Od mojih kolega ja sam ipak ispunio sve zahteve i pobedio, a samim tim i postao prvi Srbin koji je osvojio tu prestižnu nagradu - objašnjava matematičar.

Kako kaže, ta nagrada otvara mnoga vrata.

- Gde god bih aplicirao za posao, zahvaljujući toj nagradi bio bih na vrhu liste, a možda bih i posao odmah dobio - kaže Trsteničanin.

Bio je jedan od najboljih studenata na Matematičkom fakultetu u Beogradu, a od 2012. radi i na Matematičkom institutu. Uporedo sa radom u Institutu, završavao je doktorske studije u Francuskoj, ali i pored uspeha u toj zemlji, odlučio je da vrati.

- Ključna razlika između inostranstva i Srbije je u ulaganju novca u nauku. Naša država bi mogla da omogući lakši povratak naučnika u Srbiju i da im to što su bili u inostranstvu ne bude prepreka za napredovanje u karijeri već dodatni uspeh. Samim tim naučnici koji se vrate ne samo da bi doneli određeno iskustvo već bi značajno doprineli razvoju međunarodne naučne saradnje - zaključuje Raca.

Todosijević je prvi Srbin koji je osvojio prestižnu

nagradu za najbolju doktorsku

disertaciju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.