Pregled

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA -

Ako duže od mesec dana čekate ne specijalistički pregled u domu zdravlja ili bolnici, imate pravo da isti taj pregled obavite u privatnoj klinici, i to o trošku države. Naime, potrebno je samo da uzmete potvrdu da lekari nisu u stanju da vas pregledaju u roku kraćem od 30 dana i dobićete refundaciju od RFZO ali ima jedna začkoljica.

TERMIN - U teoriji je sve prilično jednostavno - ukoliko imate uput, na primer, za ultrazvuk stomaka, a klinika na koju su vas uputili vam taj pregled zakaže za dva meseca, potrebno je samo da na licu mesta zatražite potvrdi da nisu u stanju da vam obezbede pregled u roku od 30 dana. S ovom potvrdom možete da odete u bilo koju privatnu kliniku, odradite pregled o svom trošku, a nakon toga od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje zatražite refundaciju kompletne sume.

Kao što nam je potvrđeno u RFZO, ovo je praksa koja se već duže vreme praktikuje - ali građani redovno nailaze na isti problem. Beograđanka Violeta K. (24) samo je jedan od primera.

- Zakazali su mi ultrazvuk srca za skoro dva meseca od dana kada sam došla, pa sam im na licu mesta tražila potvrdu jer je moja tetka na taj način dobila refundaciju novca

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.