Lov na pokemone ima dobru stranu - šetnju

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - Lj. Krstić

POMAMA - Nova igra, koja je za deset dana uspela da postane popularnija od Instagrama, a ozbiljno ljulja presto Tviteru i Fejsbuku, u Srbiji je izazvala veliki bum među tinejdžerima, ali i onom malo starijom populacijom koja se rado seća tog crtanog flma. Tako se grupa građana organizovala i tokom vikenda krenula u grupni pohod na fiktivna stvorenja.

- Ovo mi je najveće uzbuđenje otkad sam imala sedam-osam godina, to je nešto što volim i osećam se kao lik iz crtaća. Kada nađem retkog pokemona, to su takvi izlivi emocija da ne mogu da vam opišem - priča sa ushićenjem učenica srednje škole Ognjena R.

Suočeni s neobjašnjivim uzbuđenjem srednjoškolaca i neizrecivom tugom na njihovim licima kada je server pao i uništio im planove za grupni lov, reporteri „24 sata“su rešili da sami otkriju otkud tolika pomama za ovom igricom. I nakon svega dva dana igranja, postalo im je i te kako jasno. Naime, igrica je napravljena tako da vas tera da se krećete jer pokemone možete da nađete jedino ako se šetate gradom i prolazite na desetine kilometara tokom dana. To je ujedno i najpozitivniji aspekt ove igrice, koja vas za razliku od ogromne većine drugih, ne tera da sedite ispred kompjutera, već da izađete na svež vazduh.

Naša reporterka je za dva dana prešla 25 kilometara, ulovila je na desetine pokemona i ne planira da stane - kako kaže, igrica za sve nostalgičare ima poseban značaj. I dok policija apeluje na građane da budu oprezni prilikom prelaženja ulice jer lako može da se desi da se zanesu u lovu na Pikačua, svakim danom Beograd postaje sve opsednutiji ovim fenomenom.

Zanimljivo je da sam interfejs igrice reaguje na promene doba dana, okruženja, pa čak i vlažnosti vazduha - tako svi pokemonaši treba da znaju da se vodeni pokemoni nalaze pored reke, a oni „mračni“se najčešće hvataju noću. Kad pada kiša, vodeni pokemoni su na sve strane!

Doživljaj je možda najbolje opisala Nataša (45), mama s Labudovog brda, koja se u subotu takođe našla ispred Hrama.

- Počela sam da igram igricu sinoć zbog sina, a jedini razlog je to što previše vremena provodi za kompjuterom, pogotovo sad na raspustu. I meni se igrica dopala, a šetnje nikad dosta - kaže ona.

U subotu se pedesetak ljudi okupilo ispred Hrama Svetog Save zbog - lova na pokemone. U pitanju je druženje ljubitelja igrice „Pokemon Go“, koja je za manje od dve nedelje zaludela ceo svet, pa tako i Srbiju.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.