Učiteljica Zora iz malog mesta prešla u još manje zbog dece

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - Lj. Krstić

IZAZOV - Ova rođena Ćuprijka čitavu karijeru provela je radeći u maloj školi u kragujevačkom naselju Maršić. Prvi put se sa učenicima susrela davne 1972. i do sada je iškolovala punih osam generacija - sada, kako kaže, već školuje decu svojih đaka. Učiteljica takvog statusa, koja je objavila više udžbenika i omiljena je među đacima, mogla je da bira gde će da radi - više puta joj je nuđeno da pređe u Beograd. No, ona je odabrala nešto drugačiji put.

- Prošle godine sam prvi put iz svoje matične škole prešla u istureno odeljenje u mestu Korman. Tu se nalazi četvorogodišnja škola sa svega devet đaka, od kojih je osmoro iz obližnjeg romskog naselja. Poželela sam da radim sa tom decom, da im pomognem, ali i da dokažem da prepoznavanjem talenta i pravilnim radom mogu da se prevaziđu materijalne prepreke - priča Zora za “24 sata”.

Učiteljica, koju bivši đaci uvek pozdravljaju sa osmehom, otišla je u zapuštenu školu iz 1926. godine koja se, kako kaže, nalazila u nehumanim uslovima. Bez vode, sa poljskim WCom i sa decom koja u drugom razredu osnovne škole ne znaju nijedno slovo azbuke - to je bila posebna vrsta izazova za učiteljicu.

- Reč je o deci koja žive u romskom naselju dva kilometra od škole, u kom samo dve porodice imaju kupatilo. Roditelji često nisu pismeni i, iako žele, ne mogu da pomognu svojoj deci da izađu na pravi put. Brzo sam shvatila da su to deca koja su jako pametna i izuzetno brzo uče, ali isto tako brzo zaboravljaju jer nema ko sa njima da radi domaće zadatke. Tako sam shvatila da moram da pronađem njihove talente i afinitete da bih ih na taj način privolela učenju - priča naša sagovornica.

Nije joj dugo trebalo da otkrije da je muzika ono što toj deci leži u duši. Tako je nabavila muzičku azbuku pomoću koje su deca za nekoliko meseci naučila slova i pisanje, a njih troje je upisalo i muzičku školu!

- To su sve talentovana deca koja mogu da se iškoluju i da jednog dana budu mnogo više, a ne samo nosioci socijalne pomoći. Moji bivši đaci su danas doktori, inženjeri, radnici i naučnici, ali su prevashodno dobri ljudi. To je ono što želim da napravim do njih - iskrena je Zora.

Pored toga što radi sa decom, ona radi i na sređivanju škole - tako danas đaci imaju dva WC-a i tuš u školi, a u međuvremenu se bavi i pisanjem još jedne knjige i to veoma posebne. Reč je o udžbeniku na romskom jeziku sa elementima nacionalne kulture, udžbeniku koju će svima trebati kad se romski jezik uvede kao izborni predmet.

Zora Milošević Vasić (55), učiteljica iz Kragujevca, nakon pune 33 godine rada u osnovnoj školi “19. oktobar” rešila je da ostatak karijere provede radeći sa decom u romskom naselju u selu Korman. Zora je odbila brojne ponude da pređe u Beograd i iz malog mesta prešla u još manje zbog dece kojoj je najpotrebnija.

Učiteljica Zora trenutno piše udžbenik na romskom jeziku

Zora Milošević Vasić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.