I san na usta ulazi

24 Sata (Serbia) - - ZDRAV ŽIVOT -

NAMIRNICE Koliko god da su ove namirnice ukusne i primamljive, trebalo bi da ih izbegavate ukoliko želite normalan san. Manjak sna može da dovede do debljanja,

BURGER SA SLANINOM

Nije preveliko iznenađenje da proždiranje ovakvog burgera, mada nesumnjivo preukusnog, loše utiče na spavanje jer stvara kiselinu u stomaku, što može dovesti do gorušice. Hrana puna masnoće eliminiše barijeru između želuca i jednjaka, što znači da ta ista kiselina može da se nađe na mestima gde ne bi trebalo da bude.

ALKOHOL

Uzimanje par pića za opuštanje pre spavanja je loša vest za sve one kojima je san mio. Alkohol se brzo razgrađuje u organizmu, što je razlog za buđenje nekoliko puta tokom noći posle samo nekoliko čaša. Ukoliko krevet delite s nekim, imajte u vidu da alkohol pojačava hrkanje. visokog krvnog pritiska, pa čak i problema sa srcem. Nutricionisti i stručnjaci su sastavili listu od pet namirnica koje bi trebalo da izbegavate pre spavanja.

CRNA ČOKOLADA

Iako je zdravija od obične čokolade, u sebi sadrži kofein, što ne utiče lepo na spavanje. Sadrži i gorki alkaloid teobromin koji izaziva ubrzano lupanje srca.

ZAČINJENA HRANA

Jedna studija sprovedena u Australiji pokazala je kako začini stvaraju probleme sa spavanjem. Takođe izazivaju i gorušicu.

MESO (PROTEINI)

Ovo se odnosi čak i na piletinu. Bilo kakav tip proteina stavlja teret na vaš probavni sistem, a koji bi trebalo da tokom spavanja radi usporenije. Umesto da se fokusira na spavanje, u ovom slučaju telo mora da se muči sa varenjem.

Pred spavanje izbegavajte ovih pet namirnica

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.