Ko otkaže letovanje u Turskoj neće dobiti povraćaj novca

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - Lj. Krstićllll

PUČ - Obraćajući se okupljenima u džamiji Fatih u Istanbulu, gde je pročitana molitva za više od 200 poginulih tokom pokušaja vojnog udara, Erdogan je rekao da “sve državne institucije treba očistiti od virusa Gilenovih pristalica”.

- Nastavićemo da uklanjamo virus iz svih državnih institucija. Taj virus je rak i proširio se na celu zemlju kazao je Erdogan.

On je dodao da će hapšenja onih koji su, kako je rekao, “uništili” oružane snage biti nastavljena u svim redovima vojske. Erdogan je, takođe, naveo da će turska ministarstva pravde i inostranih poslova uputiti pisani zahtev SAD i drugim zapadnim vladama da bi tražile izručenje sledbenika Gulenovog pokreta. Gilen, čiji pokret Hizmet turske vlasti smatraju terorističkim, negirao je umešanost u pokušaj vojnog prevrata.

Haous u Turskoj nije sprečio srpske turiste koji su već uplatili aranžman da otputuju na letovanje u Tursku. Razlog tome je i činjenica da turisti koji reše da u poslednjem trenutku otkažu letovanje neće dobiti povraćaj novca, uprkos činjenici da je premijer Srbije u tehničkom mandatu Aleksandar Vučić apelovao na građane Srbije da ne putuj u ovu zemlju.

- Sada se nalazimo u čudnoj situaciji, ali turističke agencije nisu krive za to što novac ne mogu da vrate. Čarter letovi idu regularno, a problem je to što se za te letove aviokompanijama novac daje unapred. Isto važi i za sam smeštaj, novac je već dat i za sada ne može da se vrati - objašnjava direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta Aleksandar Seničić za “24 sata”.

Zakonski agencije ne mogu da vrate novac sve dok u Turskoj ne bude proglašeno vanredno stanje ili dok Srbija zvanično ne zabrani da se ide u ovu zemlju - što se za sada nije desilo. Iako mandatar Aleksandar Vučić u subotu jeste apelovao na sve građane da ne putuju u Tursku jer naša država ne može da garantuje za njihovu bezbednost, dok ne podnese neki zvaničan dokument agencije ne mogu da vrate novac putnicima.

Za sada su svi srpski turisti u Turskoj bezbedni, a ako osete da im je bezbednost ugrožena, mogu da se jave konzulatu i Ambasadi Srbije u Turskoj.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je juče da je pokušaj puča “terorističke grupe” imama Fetulaha Gulena srušila volja naroda, a zatim je pozvao da se iz svih državnih institucija uklone pristalice muslimanskog sveštenika.

Grupa od 50 srpskih putnika otputovala je u subotu za Antaliju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.