Čudni poslovi i dobra zarada

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - I. Stojanov Lj. Krstić

SEZONA - Promocije, lepljenje deklaracija, konobarisanje i rad u kol-centu možda jesu najpopularniji sezonski poslovi (ili barem odmah posle branja malina), ali su daleko od najzanimljivijih. Evo ponude:

DOČEKIVAČ NA AERODROMU

Da li ste znali da u Srbiji možete da zaradite pare samo na osnovu toga što ćete nekoga sačekati na aerodromu? Taj oglas se konkretno odnosi na ljude koji govore turski jezik, pa tako studenti turskog mogu da spoje lepo i korisno - pored dočekivanja na aerodromu, od vas se očekuje i da goste prošetate po gradu. Poznavanje engleskog jezika se podrazumeva. s vodenim sportovima je ovakva situacija. Skijanje na vodi 25 evra, vožnja na prstenovima od 12 do 14, paraglajder 70... ili uzmite masku i zaronite.

Na Skijatosu ima 66 plaža, a ostrvo je površine 50 kilometara kvadratnih. Autobus vozi samo sa jedne strane ostrva, pa vam savetujemo da bar na dan, dva iznajmite skuter ili kvad (oko 22 evra dnevno) i podelite trošak. Ako želite na neki izlet, dostupne su različite varijante, najlepše je jedrenje ceo dan, ali postoje i povoljnija krstarenja. Brodom ćete obići fenomenalne plaže (među kojima je i čuvena Lalarija), na kojima ostajete po dva sata, a cena sa pićem i hranom za ceo dan je oko 20 evra. Ako hoćete samo na Lalariju, to će vas koštati 12 evra.

Brojite kola na naplatnoj rampi ceo dan i za to vam plaćaju 1.600 dinara - to je samo jedna od ponuda za prilično neobične sezonske poslove koje možete naći na sajtovima srpskih omladinskih zadruga.

Rad u dečjoj igraonici je za neke ravan paklu, dok drugi jedva čekaju da se maskiraju u klovna i zabavljaju mališane. Upravo to nudi jedna igraonica, koja za radno vreme od osam sati nudi zaradu od 1.600 dinara. Vaša obaveza je i da se "u civilu" igrate sa decom.

SEKAČ ŽICE

Od profesionalnog sekača žice očekuje se da osam sati dnevno - pa, seče žicu! U pitanju je rad u fabrici koja se bavi proizvodnjom i preradom papira, pa su im potrebni ljudi koji će po ceo dan samo da seku žicu kojom su potrebne sirovine uvezane. Sa zaradom od 160 dinara na sat, taj posao donosi preko 30.000 dinara mesečno.

BROJAČ SAOBRAĆAJA

Sve što se od vas očekuje jeste da sedite pored naplatne rampe i brojite koliko je automobila prošlo u određenom vremenskom roku. Dnevnica je 1.600 dinara, ali se takvi poslovi odmah razgrabe.

PISANJE PROGNOZE

Od osobe koja se javi za tu poziciju očekuje se samo jedna stvar - da na osnovu datih podataka napiše vremensku prognozu. Potrebno je da se osoba razume u meteorologiju i da ume smisleno da sastavi rečenice, a zarada je 160 dinara po satu.

Na Skijatosu ima 66 plaža, a ostrvo je površine 50 kilometara kvadratnih

KLOVN

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.