A ti iz svih (mogućih) uglova

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - M. Ljuna

veći gradovi i odmarališta poput Zlatibora i Kopaonika. Pomenuta kompanija organizuje i heli-taksi, a u pitanju je prvi srpski helikopterski avio-prevoz u istoriji civilnog vazduhoplovstva u našoj zemlji.

Ukoliko visinu ne možete stoički da podnesete, onda se okrenite lepotama Beograda ispod Beograda. Šetnja podzemnim delom prestonice otkriće vam bogatu istoriju grada koju kriju pećine, lagumi, zazidane reke, tuneli, bunkeri i brojne građevine iz rimskog, turskog, austrijskog i srpskog perioda.

- Tura počinje posetom Rimskoj dvorani, u kojoj se nalaze temelji glavne kapije rimske tvrđave iz 2.

veka. Bunker iz vremena Informbiroa otkriva špijunske tajne i političke igre predsednika Tita između velikih sila nakon Drugog svetskog rata. Ruta se nastavlja u velikom barutnom magacinu, čiji zidovi pričaju priče o odbrani hrišćanske Evrope od Turaka. Taj magacin je sada rimski lapidarijum u kome se čuvaju sarkofazi, nadgrobni spomenici i žrtvenici sa teritorije cele Srbije. Završna tačka ture je vinski lagum, koji odiše vremenom oslobođenja Srbije od Turske vlasti - rekli su nam iz turističke kompanije „Eurojet”.

Cena dvoipočasovne ture iznosi 800 dinara, a polasci se organizuju sredom (17 sati), subotom (14.30) i nedeljom (11.30).

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.