Vatrogasci 21. veka s opremom iz prošlog

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - M. Beljan

Kada biste videli vatrogasce kako u ovom izbledelom, rđavom i rasklimanom kombiju dolaze da gase požar, pomislili biste da je to samo šala. Ili da ste na momenat zakoračili u neku apokaliptičnu budućnost.

DOBROVOLJCI - Ali za 75 vatrogasaca dobrovoljaca iz Beograda uslovi u kojima rade zaista podsećaju na postapokalipsu. Oni su članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Stari grad”, osnovanog pre 69 godina. Skrajnuti su u dvorište stambene zgrade, a nedaleko odatle parkiran je i njihov kombi, star 31 godinu.

- Radi ovo, bre, kakvi, ja sam u njemu sigurniji nego u novom kaže predsednik Društva Milenko Dragović.

U kombi može da stane devet osoba i oprema. Sa policajcima nemaju problema, ali...

- Prvo gledaju pa kažu: "Stanite, šta je ovo?". Ali kombi je prošao tehnički pregled i registrovan je pričaju vatrogasci.

Kako kažu, džaba se obraćaju nadležnima, a opština nema novca da im pomogne. Srećni su što su dobili makar besplatan prostor i parking.

Njihov zadatak je da kontrolišu i pune protivpožarne aparate, izrađuju planove evakuacije, drže obuke... Ponekad obilaze teren, gase zapaljene automobile, razbuktale kontejnere, intervenišu u stanovima ili spasavaju mačke sa krovova. Kada je potrebno, ispumpavaju vodu iz zgrada na poziv stanara.

Radi ovo, bre, kakvi, ja sam u njemu sigurniji nego u novom, kaže Milenko

Dragović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.