I z r B e j t a n z o p U

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA -

Nijedan grad u Srbiji nema ono što ima Bor - ne, ne pričamo o prelepoj prirodi niti o rudnicima i topionici bakra već o nečemu što je zapravo zanimljivo. Prva virtualna tura gradom napravljena je baš u Timočkoj krajini i toliko je kul da Boranima sad zavide svi Beograđani.

TURA - Jedinstvena turistička mapa tog grada postavljenja je na stranici Borizvazduha.rs, na kojoj svi koji to požele mogu da odrade pravu 3D turu Borom a da se ne maknu iz stolice (Homer Simpson bi se oduševio tom idejom). Inovativni projekat delo je grupice entuzijasta koji su sve odradili o svom trošku, bez dinara pomoći grada ili donatora.

Dalibora Doberšeka, vlasnik firme “Turistika”, foto-radnje i škole jezika iz Bora, idejni je tvorac tog poduhvata. On već dve godine pravi zemljane virtualne ture, pa mu je tako sinulo da bi to bio sjajan način da čitavu Srbiju upozna sa lepotama njegovog rodnog grada, za koje mnogi ni ne znaju - ali ovog puta iz vazduha. I mi smo se iznenadili kada smo prvi put virtualno preleteli preko Bora sa visine između 45 i 300 metara.

- Sve je rađeno pomoću male letelice sa daljinskim upravljanjem i kamerom, kojom su pilotirali Dragan Novaković i Zoran Vidović i za početak smo planirali da pokrijemo 20 glavnih tačaka u gradu. Rezultati su nam se toliko dopali da smo povećali broj i trenutno smo pokrili 80 odsto onoga što planiramo. Želja nam

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.