Ovako vam džeparoši neće pokvariti odmor

24 Sata (Serbia) - - PUTOVANJA - U. Jelić

OPREZ - Najčešća mesta okupljanja džeparoša su turističke atrakcije, trgovi, plaže, železničke i autobuske stanice, a mete su im najčešće turisti i zato biste na tim mestima trebalo da budete posebno oprezni.

Da ne biste postli žrtva, uradite sledeće stvari:

Ograničite broj stvari koje nosite sa sobom

Džeparoši će gledati da ukradu najvrednije stvari koje imate uz sebe, pa je zato potrebno da nosite što manje stvari i što manje gotovine.

Podelite sve vredne stvari

Važne stvari kao što su novac, kartice i dokumenta najbolje je podeliti i držati na odvojenim mestima u slučaju da postanete žrtva džeparoša. Na ovaj način ćete ograničiti količinu vrednosti koju možete da izgubite.

Obezbedite svoj ranac

U pitanju je verovatno najranjivija stvar koju imate uz sebe, a samim tim i najdraža meta lopova i zato je potrebno da je zaštitite:

Nosite ga na grudima umesto na leđima jer ćete tako lakše moći da pazite na svoje stvari Barselona (Španija) Rim (Italija)

Prag (Češka Republika) Pariz (Francuska) Amsterdam (Holandija) Atina (Grčka)

Madrid (Španija) London (Engleska)

Zatvorite sve pregrade, a još bolje rešenje jeste stavljanje katanca preko rajsferšlusa da biste bili 100 odsto sigurni da su vaše stvari bezbedne.

Neka uvek bude uz vas - kada ste u restoranu ili kafiću, uvek držite ranac pored noge, po mogućstvu obmotan oko stolice tako da neko ne može samo da protrči i zgrabi ga. Ovo bi isto trebalo da radite i tokom putovanja ka vašoj destinaciji.

Svetske metropole i popularna letovališta nisu samo omiljene destinacije turista, već i džeparoša, pa je zato veoma važno da zaštitite svoje vrednosti. Na svu sreću, postoje brojni načini koji će sprečiti da postanete žrtva tokom odmora.

Novčanik držite u prednjem džepu

Mnogi drže novčanik u zadnjem džepu jer im je tako zgodnije, ali na ovaj način samo olakšavaju posao džeparošima.

Ne držite telefon na stolu

Telefoni su popularna meta lopova, pogotovo zato što mnogi svoje uređaje drže na stolu koji tako postaju laka meta lopovima.

Držite dragocenosti u hotelskoj sobi

Skupe stvari kao što je laptop najbolje je držati u hotelskoj sobi umesto u rancu na prepunim gradskim ulicama. Izbegavajte nošenje telefona i drugih vrednih stvari sa sobom na plažu. Iako je super praviti interesante fotografije, neće vam biti od velike koristi ako telefon dopadne u ruke džeparoša.

Pazite na nebezbedne situacije

Ako vam neko priđe iz razloga koji niste očekivali ili pokušava da vam skrene pažnju na neku manje bitnu stvar oko vas, budite oprezni jer u pitanju može biti džeparoš koji vas zbunjuje kako bi njegov partner mogao da obavi svoj deo posla.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.