Nemaš račun, nema zamene i ostale zamke pri reklamaciji

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - A. Đokić

Prava potrošača predstavljaju pravu zamku u koju neobavešteni kupci vrlo lako upadaju prilikom reklamacije robe. Kako ne biste bili u nedoumici šta da radite ako vam se roba pod garancijom pokvari ili ošteti, predstavljamo vam mali vodič kroz svet reklamacija.

PRAVA - Naša sugrađanka pokušala je da zameni sandale bez fiskalnog računa, misleći da je po novom zakonu dovoljno doneti samo oštećenu robu. Međutim, roba nije zamenjena. Iako stoji u zakonu da račun ne morate da imate, dokaz o kupovini svakako morate.

- Za reklamaciju kupljene robe nije neophodno da imate fiskalni račun ukoliko poseduje drugi dokaz o izvršenoj kupovini, poput izvoda iz banke ili slipa ukoliko ste kupovinu izvršili platnom karticom - objašnjava Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača.

Dakle, ukoliko nemate dokaz o izvršenoj kupovini, zaboravite na zamenu. Roba može da se reklamira dve godine od dana kupovine, koliko važi garancija.

- U prvih šest meseci od kupovine lakše je obaviti reklamaciju jer je jasno da je fabrička greška u pitanju. U tom slučaju po dogovoru roba se može ili popraviti ili se tražiti zamena. Takođe, reklamacija mora da se izvrši u roku od 15 dana od kada ste robu prijavili kao oštećenu ukoliko se radi o sitnijim stvarima ili najkasnije 30 dana ako su krupne stvari u pitanju - objašnjava Bogosavljević. 2 godine imate pravo na popravku i zamenu robe i bez garancije

6 meseci od kupovine robe, trgovci robu mogu da pošalju na servis samo uz odobrenje potrošača

14 dana imate pravo da se predomislite ukoliko ste naručili robu preko interneta, TV prodaje...

30 dana je rok do kada je trgovac dužan da vam isporuči robu

Ambalažu kupljene robe ne morate da čuvate, a prodavac je dužan da izvrši reklamaciju i bez nje.

Ako ste kupili cipele na rasprodaji krajem sezone i niste ih nosili do sledeće godine, a pri prvom snegu su vam se raspale, imate pravo na zamenu.

Mali broj potrošača zna i da, ukoliko je robu poručio preko interneta, ima rok od 14 dana da se predomisli.

PRAVA KUPACA Ambalažu kupljene robe ne morate da čuvate, a prodavac je dužan da izvrši reklamaciju i bez nje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.