Tetovirajte se i posle šest meseci dajte krv

24 Sata (Serbia) - - ET / EKONOMIJA - M. Ljuna

U letnjim mesecima zalihe krvi su na minimumu i nadležni stalno apeluju na građane da daju dragocenu tečnost. Međutim, u neretkim situacijama zainteresovani budu odbijeni zbog greške koju prave.

HUMANO - Postoji mit u Srbiji koji kaže da osobe koje su se tetovirale ne smeju da daju krv.

- Da bi neko bio podoban za davanje krvi, pre svega mora biti zdrav. Kada su u pitanju tetovirani ljudi, stvar je veoma precizirana. Mora da prođe šest meseci od tetoviranja da bi neko mogao da da dragocenu tečnost. Isto je i sa onima koji su radili pirsing - rekao je za „24 sata” Stevan Požega, predsednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi.

Požega je dosad dvesta puta bio dobrovoljni davalac krvi, a rekao nam je da davaoci moraju biti pošteni kada popunjavaju upitnik.

- Nije fer da dajete krv ako znate da ne smete. Ukoliko ste se skoro tetovirali, sačekajte tih šest meseci. Tačno je precizirano ko može da bude dobrovoljni davalac, a suštini je potrebno da osoba bude kompletno zdrava - priča Požega.

Na sajtu Instituta za transfuziju krvi Srbije piše da davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba starosti od 18 do 65 godina kod koje se lekarskim pregledom i proverom krvne slike, odnosno nivoa PRE DAVANJA

Preporučuje se da pre davanja krvi osoba bude odmorna, da je prethodne noći spavala uobičajeno (dovoljno), da je uzela lagani obrok i izvesnu količinu tečnosti: najbolje četiri čaše vode sat ili dva pre davanja krvi.

POSLE DAVANJA

Zavoj na pregibu lakta ne skidati sledeća dva sata. Tog dana treba da se unosi tečnosti nešto više nego uobičajeno (za tri-četiri čaše vode). Mogu se obavljati uobičajene aktivnosti. Treba izbegavati teži fizički rad ili vežbe (podizanje tereta, bildovanje...) najmanje četiri sata posle davanja krvi. Izbegavati pušenje bar dva sata, alkohol bar osam sati, dugotrajno stajanje, pregrejane prostorije. hemoglobina, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primenila.

Građani su uglavnom informisani o tome šta bi, a šta ne bi trebalo da rade pre davanja krvi.

- Dobrovoljni sam davalac od srednje škole i dosad sam 12 puta davao dragocenu tečnost. Svaki put sam bio potpuno zdrav i naspavan. Jedini put kada su me odbili, bio sam na treningu neposredno pred davanje, što je naravno zabranjeno - rekao je za naš portal Strahinja M. (23) iz Beograda.

Zdrave osobe mogu davati krv stalno: muškarci na svaka tri, a žene na svaka četiri meseca.

SAVETI

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.